Štefanec: Učitelia sú výhovorkou na zmenu zákona o dlhovej brzde

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 14:32 • 2 min
Štefanec: Učitelia sú výhovorkou na zmenu zákona o dlhovej brzde

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS kritizuje úvahy nového ministra školstva meniť ústavný zákon o dlhovej brzde, aby učiteľom pridal na platoch. .

slovakia

left justify in out

Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) v rozhovore pre týždenník Plus 7 dní uviedol, že ak nenájde iný spôsob, zrejme bude žiadať o novelizáciu ústavného zákona, aby mohli platy učiteľov v budúcom roku narásť. Podľa SDKÚ-DS chcú meniť ústavný zákon tak, aby mohli plytvať ešte viac a na učiteľov sa len vyhovárajú.

 

"Vláda jednej strany nedokáže spravovať verejné financie a svoju neschopnosť zodpovedne hospodáriť chce zakryť za trápnu výhovorku. Akákoľvek neodôvodnená a účelová zmena tak vážneho zákona ako je ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti znižuje dôveryhodnosť Slovenska ako krajiny EÚ a eurozóny," hovorí podpredseda SDKÚ-DS a europoslanec Ivan Štefanec. Podľa opozičnej strany aj napriek neustálemu zvyšovaniu daní, odvodov a rôznych poplatkov nevidieť žiaden pokrok v službách štátu pre občanov - v školstve, zdravotníctve či vymožiteľnosti práva. "A dnes chcú zmeniť ústavný zákon tak, aby mohli plytvať ešte viac a vyhovárajú sa na učiteľov, pre ktorých od nástupu tejto vlády za dva roky neurobili takmer vôbec nič. Tento návrh je hrubý cynizmus aj voči nim," píše SDKÚ-DS vo svojom stanovisku. Poslanec NR SR za SDKÚ-DS a exminister školstva Eugen Jurzyca hovorí, že priestor pre nárast priemerných platov učiteľov existuje, nie však za cenu rastúceho dlhu. Pripomína, že od roku 2011, keď Slovensko poskytlo prvýkrát dáta o platoch učiteľov do medzinárodného porovnania, je jasné, že platy našich učiteľov sú jedny z najnižších v EÚ aj v OECD. "Financovanie nárastu platov učiteľov pomocou zvyšovania verejného dlhu považujeme však vzhľadom na rast verejného dlhu za nereálne," dodáva Jurzyca. 

 

SDKÚ-DS je presvedčená, že vládna konsolidácia verejných financií spočíva na dvoch chybných zásadách. Na príjmovej stránke sa spolieha na rast daní z príjmu a odvodov, a tým obmedzuje hospodársky rast, na výdavkovej stránke sa nezameriava na obmedzovanie neefektívnych verejných výdavkov, a tým rast obmedzuje tiež. Opozičná strana tvrdí, že v blízkej budúcnosti ukáže, kde konkrétne sa dajú ušetriť peniaze daňových poplatníkov tak, aby bolo aj na zvýšenie platov učiteľov. 

 

Šéf rezortu školstva Pellegrini v rozhovore pre Plus 7 dní na otázku, či navrhne parlamentu, aby zmäkčil ústavný zákon o dlhovej brzde, odpovedal, že inú možnosť nemá, ak chce učiteľom na budúci rok pridať. "Preto budem musieť požiadať o novelizáciu ústavného zákona aspoň pre tento konkrétny prípad a za podmienky dodržania deficitu, samozrejme," povedal Pellegrini. Minister dodal, že ak nájde iný spôsob, ako učiteľom finančne prilepšiť, tak do toho nepôjde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies