Štefanec: Tsipras sa nemôže skrývať za Európsky parlament

NETKY.SK • 20 August 2015, 14:53 • 2 min
Štefanec: Tsipras sa nemôže skrývať za Európsky parlament

BRUSEL - Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) dnes v stanovisku pre TASR odmietol, aby sa Európsky parlament (EP) akýmkoľvek spôsobom miešal do rokovaní medzi Gréckom a jeho veriteľmi.

slovakia

left justify in out

Štefanec to uviedol v reakcii na stredajšie (19.8.) vyjadrenie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý šéfa zákonodarného zboru EÚ Martina Schulza požiadal, aby sa europarlament pridal k skupine veriteľov ako jej piaty člen.

 

Tsipras svoju žiadosť zdôvodňuje tým, že EP je jedinou inštitúciou EÚ priamo volenou jej občanmi.

Súčasné "kvarteto veriteľov" predstavuje Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

 

"Povinnosťou gréckeho premiéra je dostať krajinu z ťažkej krízy, za predlžovanie ktorej nesie zodpovednosť aj jeho vláda. Namiesto skrývania sa za Európsky parlament by sa mal sústrediť na potrebné reformy ako privatizácia, efektívne fungovanie štátu, boj s daňovými únikmi a podobne," odkázal Štefanec.

Europarlament podľa jeho slov môže plniť len dozornú a konzultačnú úlohu, lebo „vlády štátov, ktoré Grécku peniaze požičali, sú v kvartete veriteľov zastúpené Európskou komisiou".

 

"Nevidím dôvod, aby sa k nim pridala ešte ďalšia inštitúcia. Jednanie by sa tým nijako neurýchlilo, skôr naopak. V prípade, že predseda Európskeho parlamentu takúto možnosť predsa len navrhne, budem hlasovať proti," upozornil europoslanec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona