Štefanec: Smer nemá jasno v medzinárodnom práve

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 09:08 • 2 min
Štefanec: Smer nemá jasno v medzinárodnom práve

BRATISLAVA – Smer-SD nemá podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca jasno v medzinárodnom práve. Ako povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA, výroky europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej o tom, že niekto uráža obyvateľov Krymu neuznaním referenda sú škandalózne a jasne ukazujú, že Smer-SD nemá jasno v medzinárodnom práve.

slovakia

left justify in out

„Takéto výroky poškodzujú nielen spoločnú európsku pozíciu, ale aj naše národnoštátne záujmy,“ povedal. Podľa neho zostáva veľkou otázkou, ako budú predstavitelia Smeru-SD pri takomto prístupe reprezentovať na európskej pôde a koho záujmy chrániť, keď hrubo ignorujú medzinárodné právo. „Prioritou slovenskej a európskej zahraničnej politiky musí byť podpora demokratickej a územne celistvej Ukrajiny. Je našou morálnou povinnosťou vyjadriť protest voči snahám o narušenie zvrchovanosti a suverenity Ukrajiny a podporiť tých, ktorí usilujú o demokratickú a slobodnú Ukrajinu,“ dodal Štefanec.

 

Neuznanie krymského referenda Spojenými štátmi a ďalšími krajinami nie je podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej v poriadku. Ako povedala pre agentúru SITA, ak príde 85 percent obyvateľov autonómnej časti na referendum a z nich sa 95 percent vyjadrí, že si inak predstavujú svoje postavenie, nemôže nikto povedať, že to bude ignorovať. Flašíková Beňová odmieta prirovnávať Krym ku Kosovu alebo slovenským Maďarom. „To sú rozdielne veci. Na Slovensku nemáme autonómnu časť. Tam došlo na referendum 85 percent obyvateľov,“ povedala. Podľa nej je hanba, ako si niekto predstavuje demokraciu. „Jedného dňa si politici povedia, že nerešpektujú volebný výsledok. Ľudia sa na Kryme rozhodli. USA urazila 85 percent obyvateľov Krymu. Ja demokraciu rešpektujem, aj keď jej výsledok nie je pre mňa pozitívny,“ dodala. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies