Štefanec: Slovensko je pre Ukrajinu vzorom úspešného príbehu

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 16:50 • 2 min
Štefanec: Slovensko je pre Ukrajinu vzorom úspešného príbehu

BRUSEL - Ukrajina sa snaží napodobniť slovenské reformy a nastúpiť proeurópsku cestu. Je v našom záujme ju v tomto úsilí zo všetkých síl podporovať. Uviedol dnes slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý v priebehu tohto týždňa absolvoval trojdňovú pracovnú návštevu Ivanofrankovskej a Zakarpatskej oblasti na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec pripomenul, že v hlavných mestách oboch regiónov rokoval s vedením univerzít, samospráv, ale aj s malými a strednými podnikateľmi, zástupcami slovenskej menšiny a so študentmi.

 

"Uistil som sa v presvedčení, že pre Slovensko v súčasnosti neexistuje väčšia zahraničnopolitická priorita, ako je stabilná a prosperujúca Ukrajina. Náš najväčší sused v sebe skrýva obrovský hospodársky potenciál, ktorý je z väčšej časti nevyužitý. Vďaka reformám, ktoré sa za posledné dva roky uskutočnili, však krajina zreteľne napreduje a približuje sa k európskym štandardom," skonštatoval Štefanec.

 

Podľa jeho slov Slovensko má medzi Ukrajincami veľmi dobré meno a tento fakt by sme mali využiť. "Na všetkých oficiálnych rokovaniach, diskusiách, či pri rozhovoroch s bežnými ľuďmi som registroval obdiv k našej krajine a pokroku, ktorý sme od roku 1998 urobili," uviedol Štefanec. Dodal, že Slovensko by malo na to nadviazať a rozvíjať vzájomné kontakty na všetkých úrovniach. Podľa jeho slov sa ako mimoriadne perspektívna javí spolupráca medzi prihraničnými regiónmi, a tiež medzi vysokými školami z oboch štátov.

 

Štefanec skonštatoval, že najväčšou prekážkou pre dôraznejší rozvoj vzájomných vzťahov je vízová povinnosť pre občanov Ukrajiny. "Verím, že tento rok, počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, sa ju podarí zrušiť. Počas rozhovorov s podnikateľmi sme identifikovali množstvo obchodných príležitostí a projektov na ktorých by mohli spoločne participovať firmy a startupy z východného Slovenska a západných oblastí Ukrajiny," zdôraznil poslanec.

 

Mimoriadnu pozornosť by podľa neho malo Slovensko venovať postaveniu a budúcnosti slovenskej menšiny v Zakarpatskej oblasti. Pripomenul, že zástupcovia miestnych Slovákov ho informovali o neuspokojivom stave vo vyučovaní slovenského jazyka a nepružnosti slovenských úradov napríklad v porovnaní s maďarskými. "Najväčším problémom je pre nich zákaz dvojitého občianstva, čo im znemožňuje získať slovenský pas. Takto nastavený zákon vyslovene škodí našim krajanom na Ukrajine, v Srbsku, či v Rumunsku," upozornil Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies