Štefanec: Slovensko je krajinou, ktorá môže z dohody TTIP profitovať

NETKY.SK • 23 Február 2015, 11:36 • 2 min
Štefanec: Slovensko je krajinou, ktorá môže z dohody TTIP profitovať

BRATISLAVA – Slovensko môže z Dohody o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA profitovať.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ju podporujem práve preto, lebo Slovensko je krajinou, ktorá môže z tejto zmluvy najviac získať," uviedol pre TASR slovenský europoslanec Ivan Štefanec. TTIP je podľa neho najdôležitejšou zmluvu, akú kedy EÚ pripravovala.

 

"Považujem teda za správne, že sa rozoberá zo všetkých aspektov. V Európskom parlamente (EP) máme každý týždeň debatu na tému TTIP z rôznych hľadísk, či už z hľadiska ochrany spotrebiteľa, alebo z hľadiska možného urovnávania sporov, ochrany súkromného vlastníctva, či z hľadiska digitálneho trhu. Rokovania teda pokračujú. Verím, že sa dokonca tento rok urýchlia, pretože je obojstranný záujem, z európskej aj americkej strany, zmluvu pripraviť dobre a tak, aby bola približne do dvoch rokov dohodnutá," priblížil.

 

Podľa Štefanca je veľmi pravdepodobné, že dohoda TTIP môže byť v platnosti od roku 2017. Termín však môžu ovplyvniť aj americké prezidentské voľby. "Zdá sa, že prezident Obama sa snaží klásť dôraz na to, aby ešte vo svojom funkčnom období dohodu TTIP pripravil," poznamenal europoslanec.

 

Otváranie sa Európy, spolupráca so svetom je podľa neho významným prvkom potenciálneho rastu. "Preto aj všetky štúdie ukazujú, že dohoda TTIP je výhodná z hľadiska Európy aj Ameriky, ak budeme vzájomne spolupracovať, odbúrame bariéry a hlavne zavedieme štandardy. Z tohto hľadiska TTIP môže veľmi pomôcť rastu a tvorbe pracovných miest," upozornil.

 

Štandardy dohodnuté v dohode TTIP sa stanú podľa neho zároveň štandardami svetovými, keďže tovarová výmena medzi EÚ a USA predstavuje približne 40 % celkového svetového obchodu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies