Štefanec: Slovenské predsedníctvo v EÚ bude pre nás veľkou šancou

NETKY.SK • 4 Január 2016, 11:51 • 2 min
Štefanec: Slovenské predsedníctvo v EÚ bude pre nás veľkou šancou

BRUSEL/BRATISLAVA - Slovensko sa v roku 2016 musí okrem nadchádzajúcich parlamentných volieb zodpovedne pripraviť aj na výkon predsedníctva v Rade Európskej únie. Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že slovenské predsedníctvo v EÚ je "veľkou šancou" pre našu krajinu.

slovakia

left justify in out

"Slovensko má príležitosť nielen dokázať svoje schopnosti, ale aj opätovne nadobudnúť dôveru našich partnerov," pripomenul v tejto súvislosti slovenský europoslanec. Slovensko bude na čele Rady EÚ od 1. júla do 31. decembra.

Štefanec upozornil, že popri urgentných témach spojených s utečeneckou krízou nesmie EÚ stratiť zo zreteľa témy rozvoja európskej ekonomiky.

 

"Podstatná časť európskej ekonomiky je založená na malých podnikateľoch a živnostníkoch, ktorí si zaslúžia väčšiu podporu dokončením spoločného európskeho trhu, znižovaním administratívneho zaťaženia, ako aj zjednodušovaním pravidiel," zdôraznil Štefanec, ktorý je od októbra 2015 podpredsedom Európskeho združenia pre malé a stredné podnikanie - SME Europe.

 

Podľa jeho slov bude dôležité, aby aj slovenské predsedníctvo v EÚ zdôraznilo úlohu malého podnikania na Slovensku a v celej Európe. Štefanec pripomenul, že vybudovanie spoločného digitálneho trhu, dohoda o voľnom obchode s USA (TTIP) či znižovanie energetických nákladov dobudovaním Energetickej únie sú všetko kľúčové oblasti, z ktorých môžu mať najväčší úžitok najmä malí podnikatelia, ktorí dokážu poskytnúť občanom najpružnejšie služby.

 

Štefanec uviedol, že v roku 2016 občania EÚ právom očakávajú riešenia týkajúce sa utečeneckej krízy, zaistenia bezpečnosti EÚ, ruskej agresie, očakávaného britského referenda, ale aj stále otvorenej gréckej otázky.

 

"V týchto úlohách, tak ako aj v ekonomických témach, môžeme uspieť len spoločným európskym postupom, založeným na vzájomnej spolupráci. Slovensko môže využiť svoje prvé predsedníctvo v EÚ na prehĺbenie európskej koordinácie a dôrazné presadzovanie dohodnutých pravidiel a riešení. Máme na to, aby sme ponúknutú šancu využili. Naši občania si to zaslúžia," uviedol europoslanec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies