Štefanec: SDKÚ nemôžu voliť toho, kto obchoduje so Smerom

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 12:14 • 2 min
Štefanec: SDKÚ nemôžu voliť toho, kto obchoduje so Smerom

BRATISLAVA - Nikoho nekupujem, seba nepredávam, vyhlásil Figeľ.

slovakia

left justify in out

Členovia a podporovatelia SDKÚ-DS podľa podpredsedu strany Ivana Štefanca nemôžu voliť v prezidentských voľbách niekoho, kto robí obchody so Smerom-SD. SDKÚ-DS spolu so stranou Most-Híd podporujú v prezidentských voľbách kandidáta KDH Pavla Hrušovského. Ako povedal Štefanec pre agentúru SITA v súvislosti s dohodou medzi Smerom-SD a KDH na ústavných zmenách, SDKÚ-DS vždy presadzovala vytvorenie jasnej stredopravej alternatívy proti vláde jednej strany, ktorej cieľom je ponúknuť SR lepšiu alternatívu. „Každé obchodovanie s vládnou stranou je významným narušením tejto možnosti, ktorú dlhodobo a trpezlivo ponúkame. Som presvedčený, že ľudia vidia, kto chce spolupracovať a kto robí politické obchody,“ vyhlásil Štefanec.

Predseda KDH Ján Figeľ odmieta obvinenia, že jeho hnutie kupčí so Smerom-SD o zmenách v ústave. "Nikoho nekupujem, seba nepredávam. To sú výstižné slová básnika a učiteľa Gorazda Zvonického, ku ktorým sa rád hlásim. Politika je pozvaním k napĺňaniu verejného záujmu, k službe dobrej veci. Nie k politikárčeniu či k zneužívaniu moci,“ vyhlásil Figeľ v rozhovore pre agentúru SITA. Podpora rodiny a účinnejšia spravodlivosť sú podľa neho dobrou vecou pre ľudí, pre Slovensko. Dohoda o potrebných zmenách v ústave je podľa Figeľa verejná, a nič iné, skryté, neobsahuje. „Najviac ju kritizujú tí, čo doviedli Slovensko k predčasným voľbám a k vláde jednej strany, alebo tí, čo ani nepodpísali návrh na doplnenie ústavy o ochranu manželstva,“ upozornil s tým, že kritizovať bezdôvodne nepomáha.

 

Do parlamentu Smer a KDH predložili spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši oblasti justície a ochranu rodiny. Podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Za tento krok kresťanských demokratov kritizovala celá opozícia. Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Šéfa súdnej rady by mala voliť rada samotná, vládny Smer-SD ustúpil z pôvodného návrhu, aby predsedu súdnej rady vyberal prezident. Zrušiť by sa mala trestnoprávna imunita sudcov, ako to v januári v novele do parlamentu predložil poslanec za Most-Híd Gábor Gál (Most-Híd). Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Zároveň sa ústava rozšíri o dve vety - definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies