Štefanec: SDKÚ Dušana Kováčika nevolila, Galko hovorí nezmysly

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 11:29 • 2 min
Štefanec: SDKÚ Dušana Kováčika nevolila, Galko hovorí nezmysly

BRATISLAVA - Výroky podpredsedu SaS Ľubomíra Galka o tom, že Dušan Kováčik na čele Úradu špeciálnej prokuratúry vyhovuje okrem vládneho Smeru-SD aj SDKÚ-DS, sú nezmyslami.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to dnes povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že jeho poslanecký klub sa na tajnej voľbe vôbec nezúčastnil.
      

"Toto je odpoveďou na vyvrátenie všetkých podobných nezmyslov. Voľba je vtedy voľbou, keď máme možnosť výberu, a tá nebola. Špeciálna prokuratúra je inštitúciou, ktorá si zaslúži zmenu," uviedol Štefanec.
      

Na otázku, prečo nešli hlasovať, ak mali možnosť zvoliť si formu "proti", podpredseda SDKÚ-DS odvetil, že to bolo práve pre možné podozrenia, ktoré by to mohlo vyvolať. "V tajnej voľbe nemôžete dokázať, kto ako hlasoval," dodal Štefanec.
      

Galko v reakcii na dnešné Štefancove slová vyhlásil, že ho teší, ak svojím vystúpením povzbudil SDKÚ-DS k rozhodnému postoju k osobe Kováčika. "Pri príprave svojho parlamentného vystúpenia som vychádzal z nasledovného výroku kolegu Štefanca, ktorý ma, priznám sa, veľmi zarazil: 'Ide o jednu z mála inštitúcií, ktorá sa snažila postupovať konštruktívne, odbornosť ostala zachovaná. S osobou pána Kováčika nemám problém'," citoval Galko Štefanca.

 

Kováčik, ktorý bol jediným kandidátom, napokon získal 92 hlasov, čo je viac ako má vládny Smer-SD. Podporiť ho teda muselo aj niekoľko členov opozície. Proti nemu hlasovalo 17 poslancov, zdržali sa deviati.
      

Galko ešte pred voľbou v rozprave povedal, že Kováčik má v opätovnej kandidatúre na tento post podporu len tých strán, ktorým vyhovuje jeho doterajšia nečinnosť, a to Smeru-SD a SDKÚ-DS. "Je jasné, prečo tieto dve strany, ich členovia a ich klienti, ktorí lietajú v závažných kauzách ako financovanie politických strán a Gorila, podporujú opätovnú kandidatúru pána Kováčika. On totiž mnohých činovníkov zachránil pred trestným stíhaním a zrejme aj pred odsúdením," povedal Galko. Dušan Kováčik je podľa neho kľúčovou postavou pri udržiavaní "nemravného systému privilégií a beztrestnosti pri živote".
      

Na druhej strane generálny prokurátor Jaromír Čižnár označil Kováčika za nesmierne pracovitého, húževnatého a erudovaného prokurátora. "Vyzdvihujem jeho riadiace schopnosti, odborné znalosti, zodpovedný prístup a psychickú vyrovnanosť," uviedol v odôvodnení Čižnár.
     

Aktuálne funkčné obdobie uplynie Kováčikovi 31. augusta. Vďaka štvrtkovému (15. 5.) znovuzvoleniu ostane na svojom poste ešte ďalších sedem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies