Štefanec: Rok 2013 bol pre Slovensko strateným časom

NETKY.SK • 30 December 2013, 10:05 • 2 min
Štefanec: Rok 2013 bol pre Slovensko strateným časom

BRATISLAVA - Rok 2013 hodnotí podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec ako stratený čas pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, vlády zvyknú čas po svojom nástupe využívať na reformy, ktoré sú potrebné a netrúfnu si na ne pred voľbami. Súčasná vláda ich ale podľa neho neurobila vôbec a pokračuje tak vo svojej udržiavacej tendencii z čias prvej Ficovej vlády. „Slovensko tak de facto čaká na potrebné reformy od roku 2006, čo sa prejavuje zásadným prepadom v medzinárodnom porovnaní, ktorý sa začal práve po roku 2006 a dnes sa len prehlbuje,“ povedal s tým, že vláda jednej strany nevyužila svoju veľkú šancu urobiť zmeny bez straty času z koaličných rokovaní. „Boli sme svedkami len a len zneužívania a arogancie moci. Prejavilo sa to v brutálnom pretlačení svojho kandidáta na generálneho prokurátora, zabránení obsadenia kontrolných pozícií opozície na ÚVO a NKÚ, ale aj v hrubom porušovaní rokovacieho poriadku v parlamente, kde sme zabránenie rokovania o odvolaní člena vlády nezažili ani za čias mečiarizmu,“ vyhlásil Štefanec. Podľa neho aj z minulosti vieme, že pýcha predchádza pád, a preto je naň predurčená aj dnešná vláda jednej strany. „Spôsob výkonu jej moci ťahá krajinu nadol a zodpovednosti sa premiér nevyhne ani zbabelým útekom z čela vlády. Naši občania si zaslúžia zmenu a verím, že významným indikátorom môžu byť aj prezidentské, európske a komunálne voľby v roku 2014,“ konštatoval.

V roku 2013 vláda podľa Štefanca likvidovala aktívnych ľudí, zvýšila všetkým dane a zhoršila zadlžovanie krajiny. Upozornil, že len za rok 2013 vytiahla vláda od občanov viac ako miliardu eur na konsolidáciu verejných financií. „Namiesto toho, aby vláda jednej strany šetrila na sebe a zreformovala štátny aparát, ťažisko ´konsolidácie´ hodila na občanov a zobrala im z dôchodkových úspor a výrazne zvýšila dane, odvody a poplatky,“ povedal. Vládna neschopnosť a škodlivé zákony vyššieho zdanenia práce, zhoršenia pracovného práva a zvýšenia byrokracie sa podľa neho prejavili v zhoršení podnikateľského prostredia a pretrvávajúcim problémom s nezamestnanosťou. „Vládne pôsobenie v roku 2013 sa dá zhrnúť tak, že vláda neriešila to, čo je potrebné, ale likvidovala to, čo fungovalo. Nezaznamenali sme žiadne potrebné zmeny v školstve, sociálnom systéme, či v súdnictve, ale dramaticky sa zvýšili dane, zhoršilo sa pracovné právo a zvýšila byrokracia,“ konštatoval. Aj keď sa podľa podpredsedu SDKÚ-DS podarilo zastaviť niekoľko nezmyslov, ako je zriadenie nového "odbytového" fondu, do ktorého by všetci prispievali a vyvolení by dostávali, alebo zavedenie novej dotácie pre finančné skupiny v cestovnom ruchu, vláda jednoznačne preferovala veľkých na úkor malých. Prejavilo sa to podľa Štefanca aj v zákernom zavedení novej "dane zo straty", ktorou sa pri malom znížení firemných daní prilepší veľkým, ale výrazne pohorší malým podnikateľom, pre mnohých až v existenčnej rovine. „Istoty Smeru teda mohli tento rok ľudia naplno pocítiť vo vyšších daniach, vysokej nezamestnanosti a rastúcom zadlžení,“ dodal. 

Smer-SD podľa Štefanca priznáva, že mu dochádzajú peniaze. Naznačujú to podľa neho informácie, že ministerstvo zdravotníctva nezačne s projektom jednej štátnej zdravotnej poisťovne, kým nebude mať peniaze na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní. Vládou schválený projekt pritom počítal, že jedna poisťovňa vznikne v roku 2014. „Ako vieme, problém socialistov je vždy ten, že im dojdú aj peniaze tých druhých. Žiaľ, vždy ide len a len o peniaze občanov,“ vyhlásil. Odklad tohto nezmyselného projektu je síce podľa neho dobrou správou, ale ešte lepšou by bolo vyhlásenie, že sa zoštátnenie nebude vôbec robiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies