Štefanec: Radičovej vláda sporila vo výdavkoch, súčasná robí opak

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 09:54 • 2 min
Štefanec: Radičovej vláda sporila vo výdavkoch, súčasná robí opak

BRATISLAVA – Vláda Ivety Radičovej naprávala podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca spúšť po prvej Ficovej vláde, ktorá zanechala osempercentný deficit, predovšetkým úsporou na verejných výdavkoch. Súčasná vláda to robí naopak.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre agentúru SITA, Radičovej vláda si okrem úspor pomohla z menšej časti aj dočasným zvýšením DPH o jedno percento do času, keď Slovensko stlačí deficit verejných financií pod tri percentá. „Dnes sme svedkami opačného prístupu, keď vláda jednej strany konsoliduje verejné financie takmer výlučne cez zvyšovanie daní, odvodov, poplatkov a výrazné zníženie dôchodkov z druhého piliera,“ zdôraznil Štefanec.

Po neúmernom zvýšení priamych daní, ktoré zhoršilo život ľuďom na Slovensku a vyústilo nielen do nárastu nezamestnanosti, ale ku dnešnému dňu aj k nižším príjmom v štátnej kase z týchto daní, nám podľa Štefanca Robert Fico oznamuje, že bude meniť aj zákon o DPH a zvyšovať aj túto daň. „Namiesto lepšieho výberu daní budeme mať tak len ich ďalšie zvyšovanie,“ upozornil. Podľa neho tak máme ďalšiu istotu, že určite bude všetko inak, ako Fico sľuboval pred voľbami. „Po ožobráčení ľudí, ktorí si šetria na svoje dôchodky v druhom pilieri, najvyšších priamych daniach medzi postkomunistickými krajinami a zhoršení pracovného práva sa dnes dozvedáme, že Smer bude zvyšovať aj DPH. Je to ďalší dôkaz, že vláda jednej strany nevie spravovať veci verejné a štátnu kasu, ale len zvyšovať dlhy a brať ľuďom,“ vyhlásil. Dnes to cítia podľa Štefanca nielen živnostníci a malí podnikatelia, ale aj všetci poctiví občania, ktorí pracujú a platia dane. 

Riešením pre Slovensko je podľa podpredsedu SDKÚ-DS presne opačný prístup ako dnes predvádza vláda jednej strany – efektívnejšia a jednoduchšia štátna správa, spravodlivejší sociálny systém a nižšie dane. „SDKÚ-DS presadzuje takéto riešenia pre podporu ľudí, ktorí tvoria hodnoty a ktorí si zaslúžia podporu nižších daní a jednoduchšej administratívy. Len takýmto spôsobom môžu na Slovensku opäť vznikať nové pracovné miesta a môže sa zvyšovať životná úroveň ľudí,“ konštatoval. 

Premiér Robert Fico v rozhovore pre denník Pravda tento týždeň potvrdil, že plán na návrat 19-percentnej dane sa odsúva. Prednosť má nateraz ďalšie znižovanie deficitu verejných financií a pokles zadlženia budúcich generácií. Nižšia DPH by štátnu kasu oslabila. Premiér pri úsporných opatreniach na rok 2014 zároveň nepočíta so zvyšovaním daní. „Nechcem ísť cestou zvyšovania daní, jediná cesta je hľadanie rezerv v spotrebe štátu a v lepšom výbere daní, plus jednorazové opatrenia,“ povedal Fico. Tento rok vláda podľa neho chce znížiť deficit verejných financií pod tri percentá, čím sa síce naplní zákonná podmienka na návrat 19-percentnej sadzby DPH platnej v roku 2010, kabinet však zákon môže zmeniť. Podľa premiéra „rozhodnutia prijaté vládou Ivety Radičovej budú musieť ešte chvíľku počkať“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies