Štefanec: Poplatky za registráciu vozidiel by sa mali znížiť na úroveň 33 eur

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 12:29 • 2 min
Štefanec: Poplatky za registráciu vozidiel by sa mali znížiť na úroveň 33 eur

BRATISLAVA – Poplatky za registráciu motorových vozidiel by sa mali znížiť, pretože sú absurdne vysoké.

slovakia

left justify in out

"Vo svojom návrhu preto navrhujem úpravu zákona Národnej rady (NR) SR o správnych poplatkoch číslo 145 z roku 1995. Navrhujem návrat k poplatkom za registráciu auta na úroveň 33 eur," uviedol dnes na tlačovej besede opozičný poslanec NR SR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

 

Zníženie registračných poplatkov podľa neho pomôže jednak rastu kúpy nových áut, pomôže aj mnohodetným rodinám, ktoré si môžu dovoliť kúpiť aj väčšie auto a pomôže zároveň životnému prostrediu. "Som presvedčený, že by sme sa mali snažiť o jednoduché, zrozumiteľné pravidlá. Takýmto pravidlo o jednotnom registračnom poplatku vo výške 33 eur naozaj aj je," priblížil.

 

"Zmenu navrhujem nielen preto, že uvedené poplatky sú zbytočne veľké, ale aj preto, že vplyvom poklesu predaja áut prichádza o zdroje aj štátny rozpočet. Som presvedčený, že v neposlednom rade je tento zákon v rozpore s právom EÚ, pretože keď podobný zákon platil v Maďarsku, zaznamenali sme na túto tému vydanie rozhodnutia Európskeho súdneho dvora. Ten napadol podobný systém poplatkov pre znevýhodňovanie dovezených ojazdených vozidiel na úkor domácich ojazdených vozidiel," podčiarkol.

 

Poznamenal zároveň, že v súčasnosti sú poplatky za registráciu motorových vozidiel vo výške od 33 eur do 2997 eur, a to v závislosti od objemu motora registrovaného motorového vozidla. "Dnes je paradoxne taká situácia, že registračné poplatky sa neplatia podľa veku vozidla, ale podľa kubatúry. Neberieme teda ohľad na životné prostredie, neberieme ohľad na vek, ale len na kubatúru," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies