Štefanec navrhuje umožniť viac nadčasovej práce

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 10:28 • 2 min
Štefanec navrhuje umožniť viac nadčasovej práce

BRATISLAVA - Poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) predložil do parlamentu návrh novely Zákonníka práce, ktorý má umožniť flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho návrhu by bolo možné v kolektívnej zmluve dohodnúť rozsah práce nadčas, ktorú možno zamestnancovi nariadiť v kalendárnom roku, najviac 250 hodín. V súčasnosti Zákonník práce umožňuje nariadiť v kalendárnom roku zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Výnimka platí len pre zamestnancov, ktorí vykonávajú zdravotnícke povolanie. Tým je možné po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť nad 150 hodín ďalšiu prácu nadčas v rozsahu najviac 100 hodín v kalendárnom roku.

 

Opozičný poslanec tiež navrhuje, aby bolo možné pracovný pomer na určitý čas dohodnúť najdlhšie na tri roky a aby ho bolo možné počas týchto troch rokov predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac trikrát. V súčasnosti je možné takýto pracovný pomer dohodnúť najdlhšie na dva roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť ho možno v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Štefanec tiež žiada zrovnoprávniť zamestnanecké rady s odbormi. U zamestnávateľa, kde popri sebe pôsobia odborová organizácia a zamestnanecká rada, patrí podľa navrhovanej novely pracovného kódexu odborovej organizácii právo na kolektívne vyjednávanie, právo na kontrolu plnenia záväzkov vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv, právo na informácie a právo na kontrolnú činnosť a zamestnaneckej rade patrí právo na informácie a právo na kontrolnú činnosť. Zároveň by malo zamestnaneckej rade patriť právo na prerokovanie a spolurozhodovanie v rozsahu, v ktorom toto právo nepatrí odborovej organizácii. 


Novelou Zákonníka práce sa má zaviesť povinnosť odborovej organizácie preukazovať svoju reprezentatívnosť tak, že bude zastupovať minimálne 30 % zamestnancov. "Navrhovaná právna úprava navrhuje tie opatrenia, ktoré sa už vo svojej praxi osvedčili," uvádza Štefanec. Uvedením týchto opatrení do praxe očakáva zvýšenie tvorby nových pracovných miest a celkovej zamestnanosti. Parlament by sa novelou mal zoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies