Štefanec: Najnovšie sankcie EÚ sú dôkazom dvojtvárnosti Fica

NETKY.SK • 12 September 2014, 08:39 • 2 min
Štefanec: Najnovšie sankcie EÚ sú dôkazom dvojtvárnosti Fica

BRATISLAVA - Najnovšie schválené sankcie EÚ voči Rusku sú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca ďalším dôkazom dvojtvárnosti Roberta Fica, ktorý znižuje dôveryhodnosť Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA, predseda vlády, ktorý doma proti sankciám "akože bojuje a kritizuje", v Bruseli ich schvaľuje. „V tomto prípade totiž platilo, že sankcie budú schválené len v prípade, že za ne zahlasujú všetci členovia EÚ, a ak by Fico svoje silácke reči myslel naozaj vážne, tak by použil právo veta. V Bruseli tomu nič nenasvedčovalo a ani sa tak nestalo,“ upozornil Stefanec.

 

Pomýlená červená optika slovenského premiéra o bipolárnom svete ešte z čias studenej vojny nás posúva podľa Štefanca len dozadu. „Pre Slovensko nemôže byť nič lepšie ako z bezpečnostného aj ekonomického hľadiska, len ak sa náš najväčší sused bude približovať európskym štandardom,“ zdôraznil. Podľa neho EÚ presadzuje mierové riešenia zastavenia ruskej agresie a Európska únia môže používať len nástroje, ktoré má k dispozícii. „V súčasnosti sme svedkami vojnového konfliktu na našom kontinente a je preto veľmi dôležité, aby sme urobili všetko pre uhasenie tohto ohňa a obranu ľudských životov. Je to možné len spoločným proeurópskym postojom ochrany slobody a demokracie, ktorý jednoznačne podporujeme,“ dodal.

 

Dnes vstúpia do platnosti prísnejšie sankcie Európskej únie proti Rusku. Stane sa tak po ich zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ. Vo štvrtok sa na ich podobe dohodli zástupcovia všetkých 28 členských krajín únie. Súčasťou sankcií budú aj už ohlasované kroky, ktoré majú ruským firmám sťažiť prístup na európske kapitálové trhy. Dotknú sa aj ďalších asi 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny. Terčom nového kola európskych sankcií sú aj ruské firmy s ročným obratom nad bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy. 


Nové sankcie EÚ od piatka minulého týždňa dvakrát odložila, aby vyhodnotila dopady prímeria na východe Ukrajiny. Sankcie bude možné podľa diplomatov zrušiť, ak sa situácia na Ukrajine zlepší. Rusko už pohrozilo porovnateľnými protiopatreniami. Zahŕňať by mohli obmedzenia na dovoz ojazdených automobilov ako aj obmedzenia na import ďalšieho spotrebného tovaru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona