Štefanec: Miliarda eur na začlenenie mladých ľudí na trh práce je dobrá správa

NETKY.SK • 10 Február 2015, 17:03 • 2 min
Štefanec: Miliarda eur na začlenenie mladých ľudí na trh práce je dobrá správa

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes doobeda diskutovali s eurokomisárkou pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Mariannou Thyssenovou o plánoch Európskej komisie (EK) zvýšiť tohoročnú sumu vyčlenenú pre Iniciatívu na podporu mladých na sumu jedna miliarda eur.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) pre TASR pripomenul, že táto iniciatíva pomôže vytvoriť predovšetkým nové pracovné miesta pre mladých ľudí.
     

Návrh komisie na tohoročný rozpočet pre túto iniciatívu predstavuje jednu tretinu z celkového financovanie na obdobie 2014-2020. Ak tento plán podporí EP a Rada EÚ, celkový finančný balík zameraný na spoločné úsilie členských štátov EÚ dostať 650.000 mladých ľudí na trh práce, by sa v priebehu tohto roka mohol zvýšiť až 30-násobne (z pôvodnej úrovne 1 % - 1,5 % na 30 %). 
     

Česká liberálna europoslankyňa Martina Dlabajová upozornila, že nezamestnanosť mladých ľudí v niektorých krajinách je alarmujúca a ohrozuje ekonomickú stabilitu v celej Európe. Ocenila návrh na jednomiliardové navýšenie iniciatívy pre zamestnanosť mládeže.  
     

"Je teraz našou úlohou usmerniť tieto finančné prostriedky na programy, ktoré budú motivovať mladých ľudí, aby si našli prácu, a inšpirovať ich, aby prejavili iniciatívu a začali podnikať," uviedla Dlabajová. Upozornila, že sama rozbehla projekt s názvom "PročByNe", ktorý spája mladých ľudí v Českej republike s podnikmi a dáva im prvé skúsenosti na trhu práce. 
     

Štefanec, ktorý je členom frakcie Európska ľudová strana, rovnako upozornil, že nezamestnanosť mladých ľudí je dôležitá téma pre celú EÚ. Podľa neho je dobrou správou, že návrh predstavený komisárkou Thyssenovou ráta s navýšením finančnej podpory do výšky jednej miliardy eur, pričom najdôležitejší je na tom ten aspekt, že ide o podporu na vytváranie nových pracovných miest.
     

"To je presne to, čo potrebujeme. Pripraviť mladých ľudí na trh práce. Ale chcem zdôrazniť, že netreba iba vytvárať rôzne podporné mechanizmy, základom tejto situácie je zlepšenie podnikateľského prostredia," zdôraznil Štefanec.
     

Ako dodal, spoločnosť najviac pomôže nezamestnaným mladým ľuďom a všetkým tým, ktorí si hľadajú pracovné miesto, tak, že zlepší celkové podnikateľské prostredie, ktoré vytvára nové pracovné miesta. Podporné mechanizmy, ako sú rekvalifikácia nezamestnaných, prechod zo školy do pracovného procesu a stimulácia tvorby pracovných miest, sú vítané, ale priamo závislé od kvality podnikateľského prostredia.
     

Rozpočet Iniciatívy na podporu mladých na obdobie 2014-2020 je vo výške 3,2 miliardy eur, ktorý dopĺňa ďalších 3,2 miliardy eur z prostriedkov vyčlenených pre členské štáty v rámci Európskeho sociálneho fondu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona