Štefanec: Jednoosobové firmy budú prielomom v podnikaní

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 14:03 • 2 min
Štefanec: Jednoosobové firmy budú prielomom v podnikaní

BRUSEL - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec pre TASR uviedol, že Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa dnes schválil dôležitú legislatívnu úpravu, ktorá umožňuje jednej osobe založiť spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.) za jedno euro cez internet.

slovakia

left justify in out

Takáto spoločnosť bude mať možnosť podnikať bez obmedzení na území celej Európskej únie.
     

Tieňovým spravodajcom návrhu vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) bol za Európsku ľudovú stranu slovenský poslanec Ivan Štefanec (nezávislý).
     

"Naša spoločnosť sa technologicky posúva dopredu a ani formy podnikania nie sú výnimkou. Čoraz väčšiu úlohu v ekonomike hrajú start-upové firmy, pre ktoré je podstatné to, aby svoj produkt, alebo službu dokázali na trh dostať čo najrýchlejšie a za čo najmenšie náklady," uviedol Štefanec. Pripomenul, že každý členský štát EÚ mal doteraz vlastný systém úkonov pre založenie firmy, ktoré boli často zdĺhavé a nákladné.
     

Novinkou legislatívneho návrhu, ktorý dostal zelenú vo výbore IMCO, je aj to, že jednoosobová s.r.o. umožní aj študentom, ktorí prídu s dobrým nápadom, založiť si vlastnú firmu do niekoľkých hodín či dní a podnikať na viac ako 500-miliónovom trhu. 
     

Podľa Štefanca ide o prielom v podnikaní, ktoré bude dostupnejšie a otvorenejšie ako kedykoľvek doteraz. 
     

"Očakávam, že na trhu sa objaví množstvo produktov a služieb, najmä z oblasti IT biznisu, ktoré tu neboli, alebo ich dostupnosť bola obmedzená len na jednotlivé štáty. Jednoosobovú s.r.o. považujem za významný krok k dobudovaniu jednotného trhu a posun k modernému chápaniu podnikania ako takého," povedal Štefanec v závere. 
     

Tento návrh musí po schválení vo výbore IMCO na jeseň odsúhlasiť aj Právny výbor EP, a potom budú o ňom hlasovať všetci europoslanci v pléne Európskeho parlamentu. Štefanec vyjadril nádej, že najneskôr do konca tohto roka bude tento návrh v europarlamente dokončený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies