Štefanec: Firma Panasonic odchádza pre nezáujem vlády

NETKY.SK • 31 Október 2014, 13:15 • 2 min
Štefanec: Firma Panasonic odchádza pre nezáujem vlády

BRATISLAVA - Dôvodom odchodu spoločnosti Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) v Krompachoch zo Slovenska je dlhodobý nezáujem Vlády SR o podnikanie, osobitne v danom regióne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili to v piatok na tlačovej besede europoslanec Ivan Štefanec a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorí navštívili firmu 29. októbra.

"Počas ich 14-ročného pôsobenia na Slovensku, ich vládny predstaviteľ nenavštívil. Táto firma naozaj nikdy nežiadala žiadne stimuly, žiadne dotácie, žiadne štátne peniaze, chcela len slušne podnikať," povedal Štefanec. Druhým dôvodom bola podľa neho zlá infraštruktúra. K odchodu investora tiež prispelo zhoršovanie podnikateľského prostredia. 

 

Ako ďalej uviedol europoslanec, po odchode spoločnosti by mohol pomôcť Európsky globalizačný fond. "Jednou z podmienok je hromadné prepúšťanie 500 ľudí, čo tento prípad spĺňa. Ďalšou z podmienok je, že sa tak stane kvôli globalizačným trendom, čo je takisto podmienka v tomto prípade splnená," vysvetlil Štefanec. Pomoc z daného fondu je podľa neho určená na rekvalifikáciu, či na pomoc pre nezamestnaných mladých, alebo na pomoc pri začiatku podnikania. "Som presvedčený, že tu máme oprávnené nároky na aktiváciu z tohto Európskeho globalizačného fondu, ale musí konať vláda. Preto ju vyzývam k tomu," vyhlásil Štefanec s tým, že je to v kompetencii ministra práce Jána Richtera. 

 

Poslanec Novotný poukázal na skutočnosť, že 1. októbra investor ohlásil odchod, pričom 29. októbra boli spolu so Štefancom prví predstavitelia štátu, ktorí navštívili túto fabriku. "Určite sa pamätáte na to, keď oznámil U.S. Steel, že odíde z Košíc, ako tam pobehoval pán premiér s prilbou na hlave, v ochrannom odeve červenej farby a zachraňoval oceliareň v Košiciach," vyhlásil. 

 

Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia plánuje ukončiť svoju výrobnú činnosť. Tá pozostáva z výroby Blu-Ray prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov (PCB) pre televízory. Plánované ukončenie produkcie by sa malo dotknúť 656 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere. Ukončenie výroby pre všetky video produkty má spoločnosť naplánované k 31. decembru tohto roku. Zostávajúca výroba plošných spojov by mala skončiť v máji 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona