Štefanec: Európska únia musí prehlbovať spoluprácu s tými štátmi, ktoré si to vážia a zaslúžia

NETKY.SK • 1 September 2017, 12:29 • 2 min
Štefanec: Európska únia musí prehlbovať spoluprácu s tými štátmi, ktoré si to vážia a zaslúžia

BRATISLAVA - Európska únia musí podľa europoslanca Ivana Štefanca (EPP) prehlbovať spoluprácu s tými štátmi, ktoré si to vážia a zaslúžia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, Európska únia je priestor, ktorý zdieľa spoločné hodnoty. Najvýznamnejšie z nich sú podľa neho sloboda a demokracia. „Členmi Európskej únie môžu byť len tie krajiny, ktoré majú tieto hodnoty pevne zakotvené. Kým Ukrajinci od roku 2014 dennodenne ukazujú, že sú za tieto hodnoty ochotní bojovať a zomierať, iné krajiny, ako je napríklad Turecko, sa od nich rýchlo vzďaľujú,“ zdôraznil Štefanec.

Slovenská pomoc Ukrajine nie je podľa Štefanca len finančná, materiálna a diplomatická. „Najväčšiu cenu majú naše skúsenosti s riadením právneho štátu a transformáciou ekonomiky. Oceňujem, že v mnohých oblastiach sa už urobili výrazné pokroky, no Ukrajina nemôže v reformách ustať, ale stále intenzívnejšie ich presadzovať,“ povedal europoslanec s tým, že Európska únia za posledné tri roky poskytla Ukrajine finančné pôžičky v hodnote 2,8 mld. eur a presadila bezvízový styk pre občanov Ukrajiny do schengenského priestoru.

 

„Sú to jasné signály podpory správnosti proeurópskej cesty Ukrajiny, ktorá je užitočná nielen pre jej občanov, ale aj občanov EÚ,“ dodal Štefanec.

Ukrajina chce podľa ukrajinského veľvyslanca na Slovensku Jurija Mušku vstúpiť do EÚ a NATO. „Stratili sme veľa času. Slovensko za desať rokov od oznámenia priorít sa stalo členom EÚ. My sme sa celý čas trápili. Bezvízový režim a asociatívne členstvo v únii sú pre nás povzbudením na tejto ceste,“ konštatoval ukrajinský veľvyslanec, podľa ktorého takej krajine, ako je Ukrajina, treba najmenej desať rokov, aby mohli prebudovať štát.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona