Štefanec: Europarlament chce daňovo odlíšiť čestných od nečestných podnikateľov

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:53 • 2 min
Štefanec: Europarlament chce daňovo odlíšiť čestných od nečestných podnikateľov

BRUSEL - Je to iniciatíva zdola, od zástupcov európskych občanov, ktorí chcú férovejšie podnikateľské prostredie. Týmito slovami označil slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) uznesenie Európskeho parlamentu (EP) o povinnej automatickej výmene informácií o vlastníkoch bankových účtov medzi daňovými úradmi členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Europoslanci toto uznesenie prijali 22. novembra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu, v reakcii na viacero daňových škandálov v krajinách EÚ, vrátane takzvaných panamských dokumentov.

 

Štefanec, ktorý je členom výboru pre vyšetrovanie škandálu Panama papers, v rozhovore pre TASR uviedol, že europarlament robí veľa pre to, aby bolo možné oddeliť čestných podnikateľov od podvodníkov a aby sa zabránilo praniu špinavých peňazí. Pripomenul, že EÚ ročne stráca na daňových únikoch okolo miliardy eur, najmä v nepriamych daniach, čo sú najväčšie príjmy národných rozpočtov.

 

"Keby sme lepšie vyberali dane, tak je tu automaticky šanca na ich zníženie," skonštatoval. Spresnil, že Slovensko a ostatné krajiny EÚ majú príliš vysoké odvody a predpokladom znižovania daňovej záťaže je lepší výber daní. Preto je podľa neho návrh EP dôležitý. Už aj preto, že doteraz takéto zdieľanie informácií nebolo možné a bolo len v kompetencii jednotlivých krajín a daňových úradov.

 

Poslanec upozornil, že táto téma je aktuálna aj pre Slovenskú republiku, lebo vo výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) sme na konci rebríčka krajín EÚ, keď v efektivite sme horší ako v roku 2006. Zdôraznil, že keby sme sa pri výbere DPH dostali na úroveň našich susedov z krajín Vyšehradskej štvorky, tak pre štátnu kasu to každý rok predstavuje 600 miliónov eur. Priznal, že výber DPH sa v posledných rokoch u nás síce zlepšuje, ale je stále horší ako pred desiatimi rokmi a poukázal, že škandály s neplatením DPH siahajú do najvyšších vládnych kruhov, kde sú ministri v spojení s podnikateľmi, ktorí sú vyšetrovaní z daňových podvodov.

 

"Európsky parlament prijal uznesenie, aby bolo možné oddeliť čestných od nečestných, aby mali daňové úrady viac informácií a automaticky si vymieňali informácie o tom aké sú pohyby na účtoch podozrivých osôb, aký je tam zostatok, aké sú ich príjmy či úroky z investícií," opísal Štefanec iniciatívu EP. Jej cieľom je zabrániť prelievaniu peňazí daňových podvodníkov z jednej krajiny do druhej. Dodal, že drvivá väčšina podnikateľov v EÚ sú poctiví platitelia daní, ktorí tiež doplácajú na podvody ich menej čestných kolegov.

 

Poslanec upozornil, že ostatné Európska komisia aj Rada túto iniciatívu podporujú. Pre exekutívu EÚ je to jasný signál, že musí zabrať a pripraviť legislatívu, ktorá umožní, aby aj daňové úrady členských krajín boli pripravené na automatické zdieľanie informácií. S odkazom na škandál známy ako Panama papers, do ktorého boli zapletení aj predstavitelia EÚ, Štefanec pripomenul, že výbor EP vyšetruje do akej miery to umožnili "právne kľučky" EÚ a je tu snaha zmeniť únijnú legislatívu, aby sa dane naozaj platili tam, kde sa vyvíjajú ekonomické aktivity.

 

"Treba zabezpečiť lepší výber daní a hlavne zjednodušiť daňový systém, ktorý je stále komplikovaný," opísal situáciu poslanec. Podľa jeho slov pomôže lepšia spolupráca medzi daňovými úradmi a zjednodušiť treba registráciu DPH v rámci celej EÚ, avšak pri zachovaní daňovej suverenity členských krajín. Je proti daňovej harmomizácii na úrovni EÚ, lebo konkurencia je motorom rastu.

 

"Jasnejšie pravidlá a jasnejší systém pomôže podnikaniu. Jednoduchší systém, ktorý chceme, môže pomôcť malému a strednému podnikaniu. Tí, ktorí zamestnávajú najviac ľudí, by mali mať uľahčený život," povedal v závere Štefanec. V tejto súvislosti pripomenul, že na rozdiel od veľkých firiem, malí podnikatelia nemajú peniaze na drahých poradcov a právnikov, preto im treba systém uľahčiť v podobe jednoduchej legislatívy. Prínosom by podľa neho bolo, keby sa zákon o daňových odvodoch menil len raz ročne, čo by podnikateľom ušetrilo značný chaos.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona