Štefanec: Europarlament bude pri TTIP pamätať na európskych spotrebiteľov

NETKY.SK • 26 September 2014, 10:42 • 2 min
Štefanec: Europarlament bude pri TTIP pamätať na európskych spotrebiteľov

BRUSEL - Európsky parlament (EP) má na zreteli ochranu európskych spotrebiteľov a bude sa snažiť ich práva chrániť aj v rámci pripravovanej Transatlantickej dohode o voľnom obchode a investíciách (TTIP) medzi EÚ a USA. Pre TASR uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Poslanec, ktorý je členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa upozornil, že TTIP je dohoda, ktorá buduje nové, celosvetové štandardy a otvára najmä európskym malým podnikateľom priestor preniknúť na americký trh. Týka sa to podľa neho aj slovenských malých a stredných podnikov, ktoré budú mať šancu preniknúť na nové teritória.

 

Na otázku, či si europarlament uvedomuje obavy Európanov, že v rámci rokovaní o transatlantickej dohode môže EÚ podľahnúť určitému tlaku USA vzhľadom na štandardy, ktoré dnes chránia práva a záujmy spotrebiteľov, Štefanec uviedol, že toto riziko je reálne. Podľa jeho slov doterajšie náznaky hovoria o tom, že pripravovaná dohoda bude viac profitabilná pre Európu, ako pre Ameriku, ale osobitne v oblasti spotrebiteľských práv určitá hrozba tu je.

 

"Je výzvou pre nás všetkých, aby sme tieto spotrebiteľské práva bránili. Nemôžeme ustupovať zo štandardov, ktoré sú platné v Európe," skonštatoval Štefanec. Pripomenul, že ochrana spotrebiteľov je v Európskej únii na najvyššej úrovni v porovnaní s ostatnými časťami sveta a je dôležité, aby si únia toto prvenstvo udržala.
      

"Je to jeden z dôležitých aspektov TTIP, aby sme hájili záujmy európskych občanov. Rozhodne nemôžeme poľaviť zo súčasnej úrovne spotrebiteľskej ochrany," dodal. Európsky parlament bude pri TTIP zohrávať významnú úlohu. Štefanec upozornil na to, že všetky zmluvy, ktoré dojedná Európska komisia, musia prejsť schvaľovaním v europarlamente. Parlament má vďaka Lisabonskej zmluve posilnené právomoci a bude sa snažiť byť "strážcom záujmov občanov EÚ".

 

"Už teraz sa na túto tému diskutuje vo výboroch. Pred dvoma mesiacmi bola diskusia aj v pléne. EP žiada viac informácií, chce byť zapojený do rokovaní. Lebo ochrana práv spotrebiteľa je významnou súčasťou celej tejto snahy," uviedol Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona