Štefanec: EÚ musí regulovať obchod so zbraňami a neobmedzovať ich držanie

NETKY.SK • 24 Február 2016, 16:32 • 2 min
Štefanec: EÚ musí regulovať obchod so zbraňami a neobmedzovať ich držanie

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa v utorok rokovali o návrhu Európskej komisie (EK) na sprísnenie pravidiel pre nadobúdanie a držanie zbraní v EÚ.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), člen tohto výboru, v správe pre TASR upozornil, že držba a predaj zbraní musia podliehať dôkladnej kontrole, nesmú však zasahovať do práv občanov, spolkov a inštitúcií, ktoré zbrane nadobudli a používajú ich legálne.

 

"Súčasné znenie smernice je v niektorých aspektoch príliš všeobecné a v iných neprimerane prísne," konštatoval poslanec. Spresnil, že nie je jasné, za akých podmienok budú môcť múzeá nadobúdať a uchovávať funkčné historické automatické zbrane, prípadne či ich budú musieť znehodnocovať.

 

Návrh exekutívy EÚ podľa neho počíta aj s obmedzením práva vlastniť poloautomatické zbrane, dokonca aj tie, ktoré prešli deaktiváciou. "Toto opatrenie by citeľne zasiahlo športových strelcov, zberateľov a kluby vojenskej histórie. Súčasná legislatíva v európskych krajinách je v tomto smere už pomerne striktná a nevidím dôvod na jej ďalšie sprísňovanie," vyjadril svoj názor poslanec.

 

Podľa Štefanca by sa mala Európska únia sústrediť skôr na zastavenie nelegálneho obchodu so zbraňami, keďže drvivá väčšina ozbrojených útokov sa odohrá so zbraňami, ktoré sú držané nelegálne.

 

"Tie často pochádzajú zo skladov armád krajín bývalej Varšavskej zmluvy a Juhoslávie. Som za prísnejšiu reguláciu obchodu so zbraňami, ako aj väčšiu spoluprácu európskych tajných služieb a policajných orgánov, nemôžeme však zasahovať do vlastníckych práv občanov," zhodnotil situáciu Štefanec. Dodal, že v marci sa uskutoční ďalšie zasadnutie výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, na ktorom vystúpia a sformulujú svoj postoj k tejto problematike aj zástupcovia vlastníkov zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies