Štefanec: EÚ by nemala hrať rolu policajta pri sledovaní finančných podvodov

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 16:02 • 2 min
Štefanec: EÚ by nemala hrať rolu policajta pri sledovaní finančných podvodov

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) dnes v rámci plenárneho zasadnutia v Štrasburgu schválil uznesenie k výročnej správe o ochrane finančných záujmov Európskej únie a boji proti podvodom za rok 2013. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (nezávislý) upozornil, že krajinám EÚ veľmi dlho trvá, kým odhalia finančné podvody.

slovakia

left justify in out

 V uznesení, ktoré prijal europarlament, sa upozorňuje na zlý stav kontroly nakladania s finančnými zdrojmi EÚ a tiež na nečinnosť vlád jednotlivých členských štátov k vyšetrovaniu podvodov. 
     

"Je neuveriteľné, že priemerný čas medzi výskytom podvodu alebo inej nezrovnalosti v nakladaní s našimi spoločnými peniazmi a odhalením je 2,75 roka. V prípade poľnohospodárstva je to viac ako šesť rokov. Niektoré členské štáty sa navyše aj po odhalení uspokoja len s nápravou a nevyvodzujú voči vinníkom žiadnu trestnoprávnu zodpovednosť,“ uviedol v tejto súvislosti Štefanec.
     

Jediným možným spôsobom ako zastaviť plytvanie, korupciu a podvodné správanie sa je podľa neho maximálne zvýšiť mieru transparentnosti všetkých procesov tak, ako to žiada aj uznesenie, za ktoré dnes hlasoval. 
     

Európsky parlament v uznesení zároveň vyzýva na celý rad opatrení, ktoré by efektivitu pri nakladaní s finančnými prostriedkami mali zvýšiť. Ide najmä o tresty v podobe zastavenia vyplácania platieb, ale aj posilnenie dohľadu a ochranu oznamovateľov takejto činnosti. 
     

"EÚ nie je a nemôže byť policajtom. Členské štáty by si mali sami zvážiť, či je lepšie nechať rozkrádačom voľnú ruku, alebo s prostriedkami nakladať efektívne pre prospech všetkých," zdôraznil Štefanec. A dodal, že Slovensko je, žiaľ, príkladom, ako sa to robiť nemá. Spresnil, že po tom, ako vláda Roberta Fica v roku 2006 zmenila štruktúru rámca čerpania eurofondov, sa naša krajina dostala na chvost rebríčka členských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona