Štefanec: EP podporuje zodpovednú legislatívu pre rozvoj pivovarníctva v EÚ

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:51 • 2 min
Štefanec: EP podporuje zodpovednú legislatívu pre rozvoj pivovarníctva v EÚ

BRUSEL - Pivovarníctvo ako odvetvie európskeho hospodárstva nemá za sebou najľahšie obdobie, ale prechádza zaujímavými štrukturálnymi zmenami. Uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) pri príležitosti stredajšej (30.11.) konferencie v Bruseli s názvom "Pivo slúži Európe".

slovakia

left justify in out

Konferenciu pripravila The Brewers of Europe, stavovská organizácia európskych pivovarníkov, ktorá zastupuje záujmy takmer 7500 pivovarov v členských krajinách EÚ a stoviek ďalších pivovarov z Nórska, Švajčiarska a Turecka.

 

The Brewers of Europe úzko spolupracuje s Európskym parlamentom (EP), ktorý dotvára európsku legislatívu. V europarlamente už od roku 1995 funguje Beer Club, neformálne združenie europoslancov, ktorým záleží na dobrom rozvoji pivovarníctva.

 

Štefanec ako jeden z podpredsedov Beer Clubu (jeho členmi sú aj ďalší traja slovenskí poslanci) v rozhovore pre TASR pripomenul, že tento klub spolupracuje s uvedeným združením pivárov na pravidelnej báze a spolu sa venujú témam, ktoré sú dôležité z hľadiska rozvoja tohto sektora, či už ide o zákony v mediálnej oblasti (reklama na pivo), environmentálne opatrenia (obalové techniky), distribúcia piva či rôzne spotrebiteľské záujmy.

 

"Legislatívny zámer, ktorý sa dotýka pivovarníkov, je široký. Máme záujem na takej forme legislatívy, ktorá zabezpečí rozvoj pivovarníctva aj z hľadiska ochrany životného prostredia a lepšej informovanosti spotrebiteľov," uviedol Štefanec.

 

Dodal, že hoci pivovarníctvo nemá za sebou najľahšie obdobie a nie je to "prudko rastúci biznis", ide o odvetvie s dlhou tradíciou v Európe, vrátane Slovenska, ktorú treba podporovať a rozvíjať.

 

Štefanec upozornil, že v tejto brandži funguje zaujímavý multiplikačný efekt, keď jedno priame zamestnanecké miesto vytvára pracovné príležitosti pre ďalšie odvetvia - od agrárnej výroby, cez dopravu, služby až po maloobchod. Prezident The Brewers Europe Pavlos Photiades na stredajšej konferencii upozornil, že na jedného zamestnanca v pivovarníckom sektore pripadá až 17 zamestnancov v ďalších odvetviach hospodárstva, čo v roku 2015 zaistilo prácu pre 2,3 milióna Európanov.

 

"V poslednom období vidieť, že sa toto odvetvie výrazne štrukturálne mení, že je inovatívne," skonštatoval Štefanec. Vidieť to podľa neho na pribúdaní nealkoholických a ovocných pív, na novej obalovej technike a nových službách. Za vítané štrukturálne zmeny treba považovať aj nárast malých pivovarov rodinného typu, čo sa deje aj na Slovensku. Podľa Štefanca je to pozitívna tendencia, ktorá môže pomôcť aj pri rozvoji cestovného ruchu.

 

"Pivovarníctvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu a zaslúži si našu podporu. Z hľadiska firemnej podpory je to segment malého a stredného podnikania, na ktorom mi osobne veľmi záleží," uviedol Štefanec.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies