Štefanec: EP bude pri rokovaniach o brexite aktívny

NETKY.SK • 29 December 2016, 11:56 • 2 min
Štefanec: EP bude pri rokovaniach o brexite aktívny

BRATISLAVA – Európsky parlament bude pri rokovaniach o brexite aktívny.

slovakia

left justify in out

„Sme v priamom kontakte s Európskou komisiou a takisto máme svojho zástupcu Guya Verhofstadta, ktorý je za europarlament vyjednávačom,“ povedal poslanec EP Ivan Štefanec v rozhovore pre agentúru SITA. Pripomenul, že EP má voči Komisii kontrolnú pozíciu. „Pozícia Európskeho parlamentu je celkom silná, aj v rámci vyjednávania, pretože Európska komisia sa zodpovedá EP,“ dodal Štefanec.


Europoslanec si tiež myslí, že aj v samotnej Veľkej Británii je paradoxná situácia. „Rokovania vedie Theresa May, ktorá lobovala za zostanie Británie v Európskej únii a tí, ktorí presadzovali brexit, tak drvivá väčšina z nich zdupkala pred zodpovednosťou. Teraz je to paradoxná situácia, že riešiť to musia tí, ktorí nechceli,“ myslí si Štefanec.


Rokovania o vystúpení Veľkej Británie z európskej dvadsaťosmičky sa začnú, keď britská premiérka Theresa May aktivuje článok 50. To by mala urobiť do konca marca. Európska komisia za svojho hlavného vyjednávača určila Michela Barniera, Európska rada bude mať v rokovaniach politickú kontrolu. To sa nepáči odchádzajúcemu šéfovi EP Martinovi Schulzovi, ktorý chcel, aby mal aj europarlament zastúpenie na rokovaniach. Finálnu dohodu medzi EÚ a Britániou bude musieť odhlasovať Európsky parlament. Verhofstadt sa v minulosti vyjadril, že pokiaľ na rokovaniach nebude mať stoličku aj EP, môže viesť separátne rokovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona