Štefanec: Dane a trh práce sú na Slovensku prekážkami rastu

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 19:19 • 2 min
Štefanec: Dane a trh práce sú na Slovensku prekážkami rastu

BRATISLAVA - Slovenské dane a trh práce sú aj podľa dnes zverejnených odporúčaní Európskej komisie (EK) prekážkami pre hospodársky rast Slovenska. V reakcii na hodnotenie Bruselu na to upozorňuje podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

slovakia

left justify in out

"Aj keď odporúčania pre zlepšenie efektívnosti výberu DPH boli zvýraznené už pred rokom, dnes sa pri alarmujúcom stave opäť opakujú. Vláda namiesto zlepšenia výberu daní radikálne zvýšila priame dane a obmedzila tak ekonomickú aktivitu," vyhlásil poslanec NR SR vo svojom stanovisku.

Zhoršená situácia na trhu práce má podľa neho pôvod v "nezmyselnom" zhoršení pracovného práva a neriešení situácie ľudí s nízkymi príjmami. "Aj odporúčania EK zdôrazňujú potrebu štrukturálnych zmien pre zníženie nezamestnanosti, udržateľné verejné financie a zlepšenie konkurencieschopnosti. Realita je taká, že nezamestnanosť na Slovensku medziročne výrazne vzrástla, vláda konsoliduje len krátkodobo a naša konkurencieschopnosť klesá," doplnil Štefanec s tým, že ak vládna politika nezohľadní príslušné odporúčania, zlý trend sa nezmení a životná úroveň na Slovensku bude naďalej klesať.

Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) vníma dnešné odporúčania EK naopak tak, že komisia vystavila súčasnej vláde výborné vysvedčenie. SR totiž podľa nej znížila deficit verejných financií vďaka výraznému konsolidačnému úsiliu a v súčasnosti je na správnej ceste odstrániť nadmerný deficit.

"EK ocenila aj penzijnú reformu, zriadenie fiškálnej rady, zmeny vo vzdelávaní, aktívnych politikách trhu práce, ako aj zmeny v zdaňovaní dohôd a SZČO," doplnil šéf slovenského rezortu financií. Zároveň vyzdvihol, že makroekonomický scenár, ktorý tvorí základ rozpočtových prognóz, je podľa komisie realistický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies