Štefanec: Chceme, aby mladí Ukrajinci mohli ľahšie študovať a pracovať v EÚ

NETKY.SK • 27 September 2016, 14:05 • 2 min
Štefanec: Chceme, aby mladí Ukrajinci mohli ľahšie študovať a pracovať v EÚ

BRUSEL - Europoslanci z Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v pondelok podporili zavedenie bezvízového styku medzi Ukrajinou a krajinami Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec a člen delegácie EP pre vzťahy s Ukrajinou Ivan Štefanec (KDH) pri tejto príležitosti pre TASR uviedol, že ide o významný krok v rámci zbližovania EÚ a Ukrajiny a jasný signál pre podporu jej proeurópskeho smerovania.

 

"Ukrajina sa pre Európu stáva čoraz dôležitejším obchodným partnerom a je v našom záujme, aby jej občania mohli na územie únie cestovať bez zbytočných prekážok," opísal situáciu poslanec. Spresnil, že zavedenie bezvízového styku, čo presadzuje výbor LIBE, neznamená, že Ukrajinci budú môcť v Európe automaticky žiť alebo pracovať; vstup bude povolený len pre držiteľov pasov s biometrickými údajmi na obdobie 90 dní, podobne ako v prípade niektorých krajín Južnej Ameriky, Srbska, Bosny či Čiernej hory.

 

Toto opatrenie podľa jeho slov najviac pomôže rozvoju pohraničných regiónov vrátane východného Slovenska. "Záujem o užšiu spoluprácu ukrajinských a slovenských firiem, ako aj univerzít, mi potvrdili v rozhovoroch aj ich zástupcovia počas mojich návštev na východnom Slovensku a na západnej Ukrajine," uviedol.

 

Podľa Štefanca by malo byť ďalším krokom vytvorenie programu, prostredníctvom ktorého by mladí Ukrajinci mohli v EÚ naberať študijné a pracovné príležitosti. "Dnes prichádza cez program Erazmus + do Európy študovať približne 1500 Ukrajincov ročne. Ďalších 1800 sa v roku 2015 zapojilo do rôznych dobrovoľníckych činností," pripomenul.

 

Za veľmi dôležité považuje Štefanec to, že európska legislatíva umožňuje, aby mladí Ukrajinci popri štúdiu aj legálne odpracovali 15 hodín týždenne a získali tak skúsenosti, ktoré budú môcť neskôr zúročiť pri realizácii potrebných reforiem vo verejnom aj súkromnom sektore vo svojej vlasti.

 

"V tejto forme spolupráce a pomoci Ukrajine by sme chceli ísť ešte ďalej a zaviesť európsku formu programu Work and Travel, ktorý by ukrajinským študentom umožňoval legálne pracovať a cestovať po Európskej únii," uviedol Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies