Štefanec chce poznať meno úradníka ministerstva, ktorý zarobil v kauze emisie

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 15:27 • 2 min
Štefanec chce poznať meno úradníka ministerstva, ktorý zarobil v kauze emisie

BRATISLAVA - Odkryť identitu vysokopostaveného úradníka Ministerstva životného prostredia SR, ktorý podľa švajčiarskej prokuratúry profitoval v čase prvej vlády Roberta Fica na kauze emisie. S takouto požiadavkou sa na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára obrátil poslanec Ivan Štefanec.

slovakia

left justify in out

Podpredseda SDKÚ-DS dnes zaniesol do podateľne Generálnej prokuratúry (GP) SR list adresovaný Čižnárovi. Žiada, aby potvrdil alebo vyvrátil pravdivosť minulotýždňových informácií Aliancie Fair-Play.
     

Mimovládka 2. apríla prezentovala zistenie, že v polovici augusta 2009 sa na jednom z účtov švajčiarskej banky Creditt Suisse objavil dobropis vo výške 3,8 milióna USD. Ako konečný užívateľ tohto účtu sa mal ohlásiť vysokopostavený úradník envirorezortu. Aliancia Fair Play informácie získala od švajčiarskych vyšetrovacích orgánov.
     

Štefanec žiada Čižnára sprístupniť meno tejto osoby. Generálneho prokurátora sa pýta, prečo táto osoba nefiguruje v zozname, ktorý začiatkom roku zverejnil Úrad špeciálnej prokuratúry.
     

"Naozaj ma zaujíma, kto bol tou kontaktnou osobou na Slovensku, kto vtedy nepracoval v prospech záujmu slovenských občanov, ale kto ich okrádal," uviedol pred generálnou prokuratúrou poslanec.
     

Programový koordinátor Aliancie Fair–Play Pavol Lacko minulý týždeň informoval, že Švajčiari o tejto osobe hovorili ako o sekretárovi, čo je najčastejšie pomenovanie pre tajomníka, vedúceho kancelárie, pracovníka kancelárie alebo iného vyššie postaveného úradníka. Identitu osoby mimovládnej organizácii odmietli uviesť, oznámiť ju však mali v minulosti slovenským vyšetrovacím orgánom.
     

"Túto informáciu je treba preveriť, považujem to za vážny zvrat v celej kauze, ktorý môže pomôcť objasniť pravdu," domnieva sa Štefanec. Ten nechcel predbiehať. Fakt, že sa objavila až teraz, však podľa neho môže znamenať, že sa niekto pri vyšetrovaní tejto kauzy na Slovensku "snažil zakrývať pravdu".
     

Sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny zrealizovali ich predaj výhodnejšie. Emisné kvóty predané Interblue Group, ktorá vraj takto zarobila 47 miliónov eur, mali skončiť v Japonsku.

 

"Generálna prokuratúra sa zatiaľ neoboznámila s listom, ktorý mal dnes do podateľne doručiť pán poslanec," reagovala na iniciatívu Štefanca hovorkyňa GP Andrea Predajňová. "Každý podnet alebo oznámenie bude vybavené zákonným spôsobom," doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies