Štefanec: Briti rozhodnú aj o budúcich cenách výrobkov a o zamestnanosti

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 06:30 • 2 min
Štefanec: Briti rozhodnú aj o budúcich cenách výrobkov a o zamestnanosti

BRUSEL/BRATISLAVA - Občania Británie budú v referende o zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať aj o tom, či v Británii budú mať vyššie ceny výrobkov a služieb, či budú stavať bariéry pre obchod, alebo ich spoločne s EÚ odstraňovať a v konečnom dôsledku, či budú mať viac pracovných miest. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

slovakia

left justify in out

Poslanec pripomenul, že Európsky parlament (EP) pozorne sleduje, ako sa britskí občania nakoniec rozhodnú, či vsadia na brexit, alebo zotrvanie v únii, pričom zákonodarný zbor bude rešpektovať akékoľvek ich rozhodnutie. Ak by došlo k brexitu, europarlament počas dvoch rokov rokovaní o spôsobe vystúpenia nebude Británii klásť žiadne prekážky, pripomenul poslanec. Na druhej strane, ak sa Briti rozhodnú zostať v únii, "urobíme všetko pre to, aby sa realizovali závery februárového summitu o urovnaní vzťahov medzi Britániou a EÚ".

 

Podľa Štefanca by si však Briti mali uvedomiť aj dosah možného brexitu na budúce obchodné a ekonomické vzťahy s EÚ, kde strata prístupu na jednotný trh by sa premietla do vyšších cien a zamestnanosti.

 

"Pre Britániu je EÚ druhým najväčším obchodným partnerom. Británia je druhou najsilnejšou ekonomikou v únii," skonštatoval Štefanec. Zdôraznil, že ak by Briti z únie odišli, celá európska ekonomika by stratila tri percentá svojho podielu na svetových exportoch, čiže pokles z 33 percent na 30 percent na celosvetovej úrovni.

 

Europoslanec pripomenul, že brexit by mal dosah aj na slovenskú ekonomiku, lebo s Britániou máme silné ekonomické väzby.

 

"Británia je už dávno pre nás dôležitejší ekonomický partner než napríklad Rusko. Máme silnú pozitívnu obchodnú bilanciu so Spojeným kráľovstvom, druhú najaktívnejšiu po Nemecku," opísal situáciu Štefanec. Okrem ekonomických väzieb by podľa neho brexit mal negatívny dosah aj na voľný pohyb pracovných síl zo Slovenska a tiež na možnosti štúdia v Británii, ktorá má výborný vzdelávací systém.

 

Britským voličom odkázal, že si musia vybrať, či chcú s ostatnými krajinami únie dobudovávať spoločný trh a spolupracovať v oblastiach, ako je digitalizácia, zlepšenie služieb a konkurencieschopnosti celej únie, ako aj znižovanie byrokracie.

 

"To sú legitímne témy, ktoré dali Briti na stôl ešte pred referendom a kde sme spojenci v boji za kvalitnejšie pracovné miesta a za lepšiu konkurencieschopnosť EÚ," skonštatoval poslanec.

 

Štefanec poukázal na to, že je mylný argument zástancov vystúpenia z EÚ, že to Britániu ekonomicky nepoškodí, lebo sa môže stať členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), podobne ako napríklad Nórsko či Švajčiarsko. Spresnil, že aj členovia EHP majú voči jednotnému trhu EÚ povinnosti. Musia platiť do spoločného rozpočtu - a nemalé peniaze - za prístup k jednotnému trhu, ktorý je najväčší na svete, pričom nemajú žiadne rozhodovacie možnosti a ani vplyv na smerovanie a vývoj európskeho jednotného trhu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona