Štefanec: Brexit rokovania medzi EÚ a USA neovplyvní

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 16:38 • 2 min
Štefanec: Brexit rokovania medzi EÚ a USA neovplyvní

BRUSEL - V dňoch 11. a 12. júla sa v Bruseli uskutoční 14. kolo rokovaní medzi EÚ a Spojenými štátmi o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) upozornil, že tieto rokovania neovplyvní súčasná situácia okolo brexitu.

slovakia

left justify in out

Pre Slovensko ide o dôležitú vec. Podľa údajov Ministerstva hospodárstva SR medzi priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ patrí aj ukončenie schvaľovacích procesov Komplexnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) i rokovania o TTIP.

 

Štefanec v rozhovore pre TASR upozornil, že výsledok britského referenda o odchode Británie z EÚ z hľadiska rokovaní o TTIP ovplyvní predovšetkým Britániu a nezabrzdí proces rokovaní medzi EÚ a USA. Základ na rokovania už bol daný, vyjednávači z oboch strán majú jasné mandáty a zo strany administratívy USA je politická vôľa ukončiť rokovania do konca tohto roka.

 

"Briti si po odchode z únie budú musieť vyrokovať separátnu obchodnú dohodu s Američanmi. Neovplyvni to rokovania medzi EÚ a USA, len postavenie Británie k USA. Mohli by sa dostať do horšej situácie ako teraz, keď sú členom EÚ," poznamenal poslanec na adresu Britov.

 

Pripomenul, že britská ekonomika je tradične viac naviazaná na tú americkú, ako ekonomiky iných krajín EÚ, čiže Briti sa môžu dostať do opačnej situácie, že budú v horšom postavení ako ostatné členské krajiny únie, ktoré spolu čelia niektorým americkým požiadavkám.

 

"Ja som za dobrú a kvalitnú dohodu bez ohľadu či budeme o nej rokovať kratšie alebo dlhšie. Potrebujeme vyrokovať veci, na ktorých sme sa dohodli, nezrušovať štandardy pre európskych spotrebiteľov, odstraňovať tarifné a netarifné bariéry a v osobitnej kapitole vytvoriť skvelé podmienky pre malých a stredných podnikateľov," opísal svoj postoj Štefanec. Dodal, že podľa dostupných analýz je známe, že TTIP bude prospešná a výhodná dohoda najmä pre menšie krajiny, ako je aj Slovensko.

 

Štefanec odmieta názor, že najväčšia dohoda o voľnom obchode na svete je výhrou iba pre veľké korporácie. Spresnil, že dve tretiny pracovných miest v EÚ, chrbtovú kosť ekonomiky, tvoria malé a stredné podniky, ktoré vždy profitujú z rozširovania obchodných možností a otvárania nových trhov.

 

Podľa jeho slov tento trend po troch rokoch fungovania dokázala dohoda o voľnom obchode EÚ s Južnou Kóreou, keď európske exporty do tejto krajiny narástli o 10 % a prevážili obchodnú bilanciu v prospech Európanov.

 

S odkazom na slovenskú ekonomiku, ktorá je závislá od automobilového priemyslu, Štefanec upozornil, že 60 % dodávateľov pre tento segment priemyslu sú malé firmy. A dodal, že práve malé a stredné podniky si vyslúžili osobitnú kapitolu v rámci rokovaní o TTIP.

 

"Vyjednávači dostali mandát pre zriadenie informačnej linky, na ktorej môžu malí a strední podnikatelia bezplatne získať potrebné informácie. Malé firmy väčšinou nemajú na to potrebné zdroje, preto je to pomoc pre ne," opísal situáciu poslanec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies