Štefanec: Ak nám občania pomôžu, Európsky parlament bude mať len jedno sídlo

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:47 • 2 min
Štefanec: Ak nám občania pomôžu, Európsky parlament bude mať len jedno sídlo

BRUSEL - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (nezávislý/Európska ľudová strana) dnes oznámil, že spolu s ďalšími kolegami zo zákonodarného zboru EÚ inicioval petíciu, ktorá má prinútiť vlády členských štátov, aby ukončili každomesačné sťahovanie poslancov a zamestnancov EP medzi Bruselom a Štrasburgom.

slovakia

left justify in out

"Ročne sa na tento presun minie takmer 114 miliónov eur, ktoré by sa dali využiť efektívnejšie. Len pre porovnanie, približne toľko stáli v roku 2012 výdavky na všetky vzdelávacie programy vrátane Erasmu," zdôraznil Štefanec.
     

Europoslanec zároveň upozornil na ekologickú záťaž pravidelného sťahovania europoslancov a ich personálu. V podobe emisií CO2 sa to podľa jeho slov dá premeniť na 4900 spiatočných letov medzi Berlínom a New Yorkom. 
     

Tento stav je podľa Štefanca neudržateľný, aj preto sa už po svojom nástupe do funkcie zapojil do staršej iniciatívy europoslancov Single Seat (Jedno sídlo),  ktorá žiada dohodu o jednom sídle Európskeho parlamentu
     

"Európsky parlament je zrejme jediný legislatívny orgán na svete, ktorý nemôže sám rozhodovať o tom, kde bude zasadať. Na zmenu je potrebné otvorenie Lisabonskej zmluvy a na to zas konsenzus medzi všetkými členskými štátmi. Práve preto sme sa rozhodli vyhlásiť petíciu, ktorú môže podpísať každý občan Európskej únie a prejaviť tak svoj nesúhlas s plytvaním spoločnými peniazmi," zhodnotil situáciu Štefanec.
     

Občianska petícia je smerovaná na vlády členských štátov EÚ, aby sa touto otázkou začali vážne zaoberať. Podpis je možné pripojiť aj elektronicky na internetovej adrese: https://www.change.org/singleseat
     

V roku 2012 až 78 percent europoslancov podporilo v hlasovaní myšlienku zavedenia jedného sídla Európskeho parlamentu, pričom podporu pre jedno sídlo vyslovili všetky vtedajšie politické frakcie v EP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies