Štefanec a Novotný chcú zakázať ťažbu uránu

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 11:35 • 2 min
Štefanec a Novotný chcú zakázať ťažbu uránu

BRATISLAVA – Zakázať ťažbu uránu na území Slovenskej republiky zákonom presadzujú poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Viliam Novotný. Ústava Slovenskej republika zaručuje každému právo na priaznivé životné prostredie a ochranu zdravia, argumentujú opoziční poslanci.

slovakia

left justify in out

"Tieto práva môžu byť ohrozené, ak si ťažiarske spoločnosti napriek odporu obyvateľov dotknutých území presadia ťažbu uránu. Najviac dotknuté by boli územia v Trenčianskom a Košickom kraji," vysvetľujú Štefanec a Novotný. 

 

Dôvodov na odmietnutie ťažby uránu je podľa nich niekoľko. V prvom rade ide o nepriaznivý vplyv na zdravie obyvateľov žijúcich v spádovej oblasti ťažby, hlavne vyšší výskyt rakovinových ochorení, vyššiu sterilitu žien a deformácie u novorodencov. Upozorňujú aj na devastáciu životného prostredia - veľmi nízky obsah rudy si podľa nich vyžaduje vyťažiť obrovské množstvá hlušiny, ktoré sú ukladané na haldách a odkaliskách. "Uložená hlušina a kal sú tiež rádioaktívne a obsahujú aj iné toxické látky ako arzén, olovo a iné ťažké kovy. Sanácia tohto územia je finančne náročná,“ pripomínajú. Po prievaloch môžu podľa Štefanca a Novotného byť kontaminované podzemné vody. Jedno z uvažovaných ložísk na Jahodnej je zdrojom vody pre vodné nádrže Bukovec, Ružín a Čermeľský potok. Zároveň sa ohrozí cestovný ruch. "Kto sa už chce zotavovať pri uránovej bani," uzatvárajú poslanci SDKÚ-DS. 

Návrhom zákona o zákaze ťažby uránu na území Slovenskej republiky sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona