Štefan Márton predstaví knihu Šahy v orechovej škrupine

NETKY.SK • 19 Október 2017, 06:00 • 2 min
Štefan Márton predstaví knihu Šahy v orechovej škrupine

ŠAHY - Šahy v orechovej škrupine je názov knihy Štefana Mártona, ktorú autor predstaví verejnosti 20. októbra v Mestskej knižnici v Šahách. Ako autor informoval TASR, kniha je prakticky súbor historických dát a údajov v nadväznosti na mesto Šahy.

slovakia

left justify in out

Kniha tiež popisuje historický vývoj mesta s dôrazom na roky 1920 až 1938, na obyvateľov a ich miestne obchody v daných rokoch. "Popisujem v nej, ako v tom čase dané obchody vyzerali, čo sa v a na daných budovách odvtedy zmenilo. V súčasnosti sú buď prestavané, alebo neexistujú. Čitateľ tiež v knihe nájde rôzne štatistiky o týchto budovách. Ďalej sú tu informácie o mestských štvrtiach, ktoré boli zdemolované a na ich mieste vybudovali nové časti mesta," povedal Márton.

 

Jednotlivé texty dopĺňajú fotografie a pohľadnice, ktoré znázorňujú, ako dané budovy v minulosti vyzerali a kde sa nachádzali. "Kniha má 154 strán. Nazval som ju Šahy v orechovej škrupine preto, pretože sa v nej nachádzajú rôzne historické údaje aj o viacerých mestských sakrálnych a historických pamiatkach, významných budovách či o historických udalostiach, ktoré sa tu udiali od vzniku mesta, teda uznania mestského štatútu. Je to teda určitá monografia mesta či lexikón, ale vo veľmi skrátenej forme, teda básnicky povedané, čo sa zmestí do orechovej škrupiny," vysvetlil autor knihy.

 

V knihe je tiež možné nájsť odkazy na ďalšie informácie o konkrétnych sakrálnych pamiatkach v meste. Sprievodným podujatím bude výstava reprodukcií historických fotografií mesta Šahy spolu s výstavou makiet budov v meste s názvom Mesto v meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies