Štefan Harabin uspel na európskom súde so sťažnosťou voči Slovensku

NETKY.SK • 20 November 2012, 11:49 • 2 min
Štefan Harabin uspel na európskom súde so sťažnosťou voči Slovensku

Štefan Harabin uspel na európskom súde so sťažnosťou voči Slovensku - Politika Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin bol úspešný na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu so svojou sťažnosťou voči Slovensku. Potvrdil to minister spravodlivosti

slovakia

left justify in out

img

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin bol úspešný na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu so svojou sťažnosťou voči Slovensku. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Harabin zažaloval Slovensko pre jeho disciplinárne potrestanie za nevpustenie kontroly ministerstva financií na Najvyšší súd. 

Súd podľa Boreca povedal, že boli porušené jeho práva. Nie však preto, že bol Harabin potrestaný, ale preto, že súd nerozhodoval v správnom zložení.

Slovensko nemusí zaplatiť Harabinovi 100-tisíc eur

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin neuspel v súdnom spore so Slovenskou republikou na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu so žiadosťou o vysoké finančné kompenzácie. Európsky súd pre ľudské práva vo svojom stanovisku uviedol, že považuje za neodôvodnenú žalobcovu žiadosť o preplatenie majetkovej ujmy následkom disciplinárneho konania a odmieta túto žiadosť. ESĽP priznal žalujúcej strane iba finančné vyrovnanie vo výške 3000 eur ako nemajetkovú ujmu vyplývajúcu z uloženia disciplinárneho trestu a vyzval žalovanú stranu na zaplatenie sumy 500 eur na súdne trovy a výdavky.

Slovenská republika musí od vynesenia rozsudku (oddnes) do troch mesiacov zaplatiť stanovenú nemajetkovú ujmu, ako aj príslušné súdne trovy.

Štefan Harabin sa v spore so Slovenskou republikou obrátil na Európsky súd pre ľudské práva a požadoval finančné kompenzácie od slovenskej vlády vo výške 51.299 eur za majetkovú ujmu a 100.000 eur za nemajetkovú ujmu. Harabin taktiež požadoval úhradu súdnych trov vo výške 643 eur.

Spor vznikol počas minulej vlády

Spor vznikol ešte počas minulej vlády, keď Ústavný súd SR rozhodol, že Štefan Harabin sa vo funkcii predsedu NS SR dopustil disciplinárneho previnenia, lebo v júli a auguste 2010 nepustil kontrolu ministerstva financií na Najvyšší súd. V rámci disciplinárneho trestu mu bol znížený plat o 70 percent za jeden rok.

Harabin v Štrasburgu prostredníctvom ESĽP žiadal doplatenie rozdielu platu, čiže spätne vrátenie 70 percent platu za jeden rok plus vysoké odškodné ako nemajetkovú ujmu.

Ústavný súd bude zrejme musieť o Harabinovi rozhodnúť znovu

Ústavný súd SR bude zrejme musieť v disciplinárnom konaní voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi rozhodnúť opäť. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca to vyplýva z dnešného rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) o Harabinovej žalobe voči Slovenskej republike. 

"Nehovoril nič o tom (ESĽP - pozn. TASR), či boli porušené jeho práva v zmysle merita veci, to znamená, či disciplinárne konanie bolo alebo nebolo správne. Rozhodol o tom, že zloženie pléna Ústavného súdu nebolo v takom zložení, ako malo byť, pretože tam neboli všetci tí sudcovia, ktorí by mali rozhodovať túto vec," skonštatoval Borec. Podľa neho to znamená, že ESĽP odporúča, že najlepším riešením bude, ak Ústavný súd rozhodne znovu. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies