Štefan Harabin si môže vydýchnuť! Zrušili mu obvinenie za to, že verejne vyzýval na nenosenie rúšok

NETKY.SK • 10 Október 2021, 09:08 • 2 min
Štefan Harabin si môže vydýchnuť! Zrušili mu obvinenie za to, že verejne vyzýval na nenosenie rúšok

Bývalý šéf justície Štefan Harabin na minuloročných novembrových protestoch povzbudzoval ľudí, aby nenosili rúška a nerešpektovali nariadenia hygienikov. Vďaka tomu čelil trestnému stíhaniu z prečinu porušovania povinností a podnecovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Harabin sa však pred súd nepostaví. Polícia mu najprv dlho nevedela doručiť obvinenie. "Pozvánky som neprebral, lebo keď som išiel na poštu a nenosím rúško, lebo nemám takú povinnosť, tak ma na poštu nepustili," vysvetlil.

 

Nasledoval ďalší postup polície, ktorý Harabin popisuje ako prehrešok proti zákonu. Jakub Podmajerský začal, v snahe doručiť zásielku, posielať policajtov priamo do domu exministra spravodlivosti. "Títo policajti neoprávnene vnikli do domu, podviedli pracovníka SBS a dostali sa tak do nebytových priestorov podvodom; a keďže sa do bytu nedostali, nechali odkaz SBS-károvi, že mám zavolať Podmajerskému," povedal Harabin.

 

Polícia sa do domu snažila dostať opakovane niekoľkokrát. Mala ich zaznamenať aj bezpečnostná kamera. "Vyvrcholilo to v piatok minulý týždeň (9. 4. 2021 poznámka redakcie), keď zas podviedli SBS-kára, aby klopali na cudzí byt a otvorila suseda, ktorá o 5:30 skoro dostala infarkt, pretože o pol šiestej ráno sa jej tam zjavili policajti, ktorí sa tam dostali nezákonným spôsobom."

 

Pri týchto pokusoch o doručenie zásielky na predvolanie sa podľa Harabina muži zákona dopúšťali porušovania domovej slobody. Na mailovú adresu generálneho prokurátora podal teda Štefan Harabin trestné oznámenie ako na policajného prezidenta Petra Kovaříka, tak aj na policajta Okresného riaditeľstva PZ Bratislava I Jakuba Podmajerského za spáchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania domovej slobody.

 

V apríli po ňom vyhlásili pátranie. Televízia Markíza však nemala problém nájsť hľadaného Harabina a stretnúť sa s ním, čo následne oznámila polícii. Obvinenie sa aj tak nepodarilo doručiť. Dostali sa k nemu až po niekoľkých dňoch. Harabin podal voči obvineniu sťažnosť a prokurátor mu dal ešte v júni za pravdu.

 

img

 

Aktuálne Bratislavská krajská prokuratúra zrušila obvinenie voči Štefanovi Harabinovi za to, že verejne vyzýval na nenosenie rúšok. Prokurátor skutok vyhodnotil ako priestupok. Prepieraná kauza, počas ktorej dokonca vyhlásili pátranie po Harabinovi, sa tak môže skončiť iba pokutou. 

 

Polícia teda posunula prípad regionálnemu Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, aby začal konanie o priestupku. Harabinovi teda hrozí maximálne pokuta. "Ja o tom nič neviem. Ako ma mohli pokutovať, keď som nič nespáchal? Je to nulitné. Prokurátor to tomu policajtovi otrepal o hlavu," povedal Štefan Harabin, ktorý zároveň tvrdí, že problém má skôr policajt, ktorý ho dal do pátrania a údajne ho trestne stíhajú. Harabinovi hrozí pokuta do výšky 1 659 eur. Úrad verejného zdravotníctva mu ju môže podľa zákona uložiť až do dvoch rokov od spáchania priestupku.

 

 

Štefan Harabin tvrdí, že pokuty udelené za nenosenie rúšok, alebo za obmedzenie slobody pohybu, sú na Slovensku protizákonné. Napísal dokonca vzor, ako sa proti nim odvolať.

 

Možno vás zaujme: Štefan Harabin vysvetľuje, prečo ho polícia nemá právo stíhať

 

Jeho argumentáciu potvrdil aj belgický súd. Harabin sa s tým pochválil na sociálnej sieti„Už dlhodobo tvrdím, že Ústava platí aj za núdzového stavu. Podľa nej aj sloboda pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, právo na súkromie, právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti nenosiť rúško, sú zaručené. Môže byť obmedzené len zákonom prijatým a schváleným riadnym legislatívnym procesom v parlamente, ktorý má 150 poslancov a nie uznesením vlády a už vôbec nie vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, kde práve pri absencii riadneho legislatívneho procesu sa ľahko sprítomní zjavne svojvôľa u jedného človeka (poznámka red. Mikas), alebo iba u 16 členov (poznámka red.vláda).“ 

 

img

 

Harabin vyzýval ľudí, aby takéto pokuty rozhodne neplatili. Radil, ako podať odvolanie a trestné oznámenie podľa dole pripojených vzorov dosadením aktuálnych osobných doplnení. „Okresný súd v Thuringu vyslovene povedal, že rozhodnutie o tvrdom lockdowne je politicky katastrofálnym rozhodnutím, ktoré má znepokojivé následky na takmer všetky oblasti života ľudí. Rozhodnutie o tvrdom lockdowne prijala regionálna vláda. Súd vytkol práve to, že táto vláda absolútne nemá kompetenciu rozhodovať o obmedzovaní ľudských práv a slobôd, že to môže len a výlučne parlament. Zároveň uviedol, že takéto obmedzenia, aké v čase jari 2020 boli zavedené, sú absolútne ezodpovedné, pretože epidemiologická situácia vôbec nebola zlá. A navyše dodal, že také opatrenia, aké sú prijaté v Nemecku, predstavujú najkomplexnejší a najďalekosiahlejší útok na základne ľudské práva a slobody v histórii federálnej republiky a považuje tieto opatrenia za najhorší zásah do podstaty ľudskej spoločnosti.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies