Štefan Harabin odmieta legitimitu novej etickej komisie v Súdnej rade a nemá z nej strach

NETKY.SK • 21 December 2017, 14:50 • 2 min
Štefan Harabin odmieta legitimitu novej etickej komisie v Súdnej rade a nemá z nej strach

BRATISLAVA - Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin má na zriadenie novej etickej komisie v rámci Súdnej rady SR "vlastný názor".

slovakia

left justify in out

Komisia bola vytvorená ako reakcia na pripravovaný podnet ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, aby posúdila kontroverzné výroky Štefana Harabina. Podľa stanoviska, ktoré Harabin poskytol agentúre SITA, takzvaná etická komisia ani nemala vzniknúť, pretože to je podľa jeho slov protiústavné.

 

"Ak sa ideme rozprávať o mojich evidentne pravdivých výrokoch, dobre vieme, že platí ústavné právo na slobodu prejavu aj u sudcu. Čo sa týka etickej komisie v rámci súdnej rady, nemala byť vytvorená, pretože Ústava Slovenskej republiky nedovoľuje zriaďovať poradné orgány sudcovi na to, aby mu radili ako má rozhodnúť," uviedol Harabin.

Štefan Harabin sa prípadných konzekvencií neobáva, tvrdí, že u sudcu nemôže byť skúmaná etika, pretože sudcom sa môže stať iba "človek etických zásad". "Skúmať u sudcu etiku je, ako keby pri pilotovi komisia posudzovala, či vie dostatočne dobre stláčať letecké gombíky. Sudcom sa predsa môže stať iba človek, ktorý ctí etické zásady. Novej komisie sa preto bojím asi ako predvlaňajšieho snehu," tvrdí Harabin.

 

Zároveň pripomenul aj neúspešné disciplinárne konania voči senátu v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský zo strany predsedníčky najvyššieho súdu Daniely Švecovej. "Aj pani Švecová chcela náš senát stíhať za právny názor a pošpinila verejne naše mená. V tomto prípade sme už podali predžalobný návrh na odškodnenie vo výške 200-tisíc eur. Ak v tomto chce pani Praženková pokračovať, nech sa páči, opäť sa na tieto právne omyly poskladajú daňoví poplatníci," pripomenul Harabin. (Pozn. Lenka Praženková je predsedníčka Súdnej rady SR.)

Praženková mala podľa Harabina už dávno konať v prípade pochybení Švecovej. "Už dávno mala Praženková stíhať Švecovú za neetické správanie, keď verejne klamala o mne, Šimonovej a Dohňanskom, že sme konali nezákonne a súd potvrdil, že iba primitívne klamala," uviedol.

 

Harabin neobišiel ani samotnú ministerku Žitňanskú, ktorá sa podľa jeho názoru pokúša o podvod v prípade výstavby novej väznice. "Pokiaľ ide o pani ministerku Žitňanskú, tak tú by mali trestne stíhať za pokus podvodu v súvislosti s výstavbou väznice v Rimavskej Sobote. Je to 'Bžániada' na desiatu," povedal Harabin.

Päťčlenná etická komisia vznikla v súdnej rade 18. decembra tohto roka, aby preskúmala výroky Štefana Harabina. Po ich preskúmaní má zvážiť jeho prípadné ďalšie disciplinárne stíhanie. Komisiu tvorí päť členov rady, zastúpenie majú po jednom nominanti prezidenta, vlády SR, Národnej rady SR a dvaja členovia sú zástupcami spomedzi sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona