Štefan Harabin by nemal byť nielen sudcom NS SR, ale sudcom vôbec

NETKY.SK • 8 September 2017, 11:18 • 2 min
Štefan Harabin by nemal byť nielen sudcom NS SR, ale sudcom vôbec

BRATISLAVA – Štefan Harabin by nemal byť nielen sudcom Najvyššieho súdu SR, ale sudcom vôbec. Domnieva sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý to uviedol v reakcii na Harabinovu kritiku jeho stanoviska k prípadu košického výtvarníka Ľuboša L.

slovakia

left justify in out

Generálny prokurátor vyjadril v stanovisku 4. septembra znechutenie nad podľa neho účelovou politizáciou prípadu zo strany niektorých politikov. Tí ho vyzvali, aby disciplinárne postihol prokurátora, ktorý požadoval väzbu výtvarníka. Výzvu Čižnár označil za absurdnú, keďže tí istí politici podľa neho nežiadajú prijatie disciplinárnych opatrení aj voči sudcom, na základe verdiktov ktorých sú opakovane prepúšťané, respektíve oslobodzované osoby údajne patriace k mafiánskym skupinám.

 

Na výrok zareagoval Harabin, podľa ktorého ide zo strany Čižnára o právnu schizofréniu. "Na jednej strane sa bráni politizácii justície v prípade Lorenz a na druhej strane ako právny schizofrenik vyzýva politikov, aby iniciovali disciplinárne konania voči sudcom, ktorí nerozhodujú tak, ako on chce. Veď on priamo neústavným spôsobom vyzýva politikov, aby sa miešali do súdneho konania a ženie ich do iniciatív, aby dávali návrhy na disciplinárne konania sudcov," citoval Harabina portál Hlavné správy.

 

Sudca NS ďalej vyslovil presvedčenie, že Čižnár "nemôže riadiť ani miestnu prokuratúru v Ubli, keby tam bola". "Takýto prokurátor nesmie vôbec obliekať prokurátorský talár a nie aby bol generálnym prokurátorom. To je totálna politizácia justície," domnieva sa bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady. Pripomenul, že prokurátor je len procesná strana v konaní a podľa ústavy s konečnou platnosťou rozhodujú súdy. Stanovisko Čižnára Harabin označil za hrubý zásah do nezávislosti justície.

 

"S pobavením som si prečítal reakciu Štefana Harabina. Hoci som žiadneho sudcu v uvedenom prípade nemenoval, naplno sa u Štefana Harabina potvrdilo porekadlo, že trafená hus zagágala," reagoval dnes na tieto slová generálny prokurátor. "Je to práve pán sudca Harabin, ktorý vydáva čudesné a nezákonné rozhodnutia," pripomenul vo svojom písomnom stanovisku.

 

"To, že ma označil za schizofrenika, považujem za následok jeho duševnej poruchy, ktorá sa u neho prejavuje po strate moci. Ako sa ukázalo, ani orgány súdnej samosprávy, ani rozhodujúce relevantné médiá na moje vyjadrenie takto hystericky nereagovali. Keďže podľa pána Harabina, by som nemal byť generálnym prokurátorom, dokonca by som nemal viesť ani miestnu prokuratúru v Ubli, podľa môjho názoru by pán Harabin nemal byť nielen sudcom Najvyššieho súdu SR, ale sudcom vôbec," vyjadril presvedčenie Čižnár.

 

"Na rozdiel od pána Harabina si väčšinu sudcov vážim a považujem ich za odborníkov. Na ďalšie bludy a polopravdy tohto hysterika a patologického klamára reagovať nebudem," doplnil generálny prokurátor.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona