Štedrovečerné menu

NETKY.SK • 24 December 2018, 09:00 • 2 min
Štedrovečerné menu

BRATISLAVA - Vianoce sú nielen o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa so širšou rodinou a priateľmi, ale tiež sviatkami dobrého jedla a pitia.

slovakia

left justify in out

Kapustnica

 

Potrebné suroviny: 300 g kyslej kapusty, za hrsť sušených húb, 1 PL bravčovej masti, 1 PL hladkej múky, mletá červená paprika, rasca, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, 1 cibuľa, 2 menšie klobásy, údená šunka v sieťke, hovädzí bujón /asi 2 kocky/, petržlenová vňať

 

Príprava receptu: Najprv si uvaríme šunku. Šunku vyberieme a odložíme, vývar odložíme tiež /má ho byť 1,5-2 litra/. Na masti orestujeme cibuľku, pridáme múku, urobíme zápražku. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme ostatné koreniny, sušené huby a bujón. Zamiešame a pridáme kapustu. Nakoniec na vrch položíme klobásku v celosti a varíme 1/2 hodiny. Potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska, šunku na kocky asi 2 cm a vložíme do polievky. Ochutnáme a dokoreníme a nakoniec dáme petržlenovú vňať.

 

obrazok

 

Šošovicová polievka

 

Potrebné suroviny: 500g šošovice, soľ, celé čierne aj nové korenie, bobkový list, sušené slivky, smotana

 

Príprava receptu: Všetko dáme variť okrem smotany. Keď je šošovica uvarená pridáme smotanu, kto chce polievku hustú môže pridať aj za lyžičku hladkej múky.

 

obrazok

 

Zemiakový šalát

 

Potrebné suroviny: 7 ks zemiakov strednej veľkosti, 3 ks vajce, 1 cibuľa, 1 ks sterilizovaná zelenia (mrkva, hrášok) 330g, 3 ks väčšia kyslá uhorka, 1 ks majolenka (majonéza) 225g, nálev z kyslých uhoriek

 

Príprava receptu: Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Po uvarení ošúpeme. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Zeleninu môžeme použiť sterelizovanú, alebo si ju môžeme povariť. Mrkvu varíme v celku, po vychladnutí nakrájame na malé kocky, ako aj kyslé uhorky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a dáme variť do horúcej vody na 3 minúty (bude ľahšie stráviteľná). Scedíme. Suroviny necháme vychladnúť. Zemiaky a vajíčka si ošúpeme a pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty. Pridáme majonézu. Jemne premiešame a pridáme mrkvu s hráškom, cibuľu, uhorky. Prilejeme nálev z kyslých uhoriek. Šalát odľahčí a bude lahodnejší. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením mletým.

 

obrazok

 

Vyprážaný kapor

 

Potrebné suroviny: 4 ks podkovičky z kapra, soľ, 4 dcl mlieko, hrubá múka, 2 ks vajce, 2 PL pivo, strúhanka, olej
 

Príprava receptu: Podkovičky umyjeme, posolíme, zalejeme mliekom a na 2 hodiny dáme na chladné miesto. Vyberieme, opláchneme studenou vodou, osušíme, mierne posolíme a obalíme v múke, vajciach rozšľahaných so soľou a pivom, v preosiatej strúhanke a na rozohriatom oleji vypražíme z oboch strán.

 

obrazok

 

Štóla

 

Potrebné suroviny: 250 g tvarohu, 150 g masla, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor, 370 g hladkej múky, 1 a 1/2 balíka prášku do pečiva, 2 vajcia, hrsť pokrájaných sušených marhúľ, hrsť kandiz. pomarančovej kôry, hrsť hrozienok, 2 hrste sekaných orechov a 1 PL rumu

 

Príprava receptu: Všetky sypké suroviny zmiešame, pridáme všetko ostatné a dobre vypracujeme. Vyvaľkáme a poskladáme - ľavú aj pravú dlhšiu časť preložíme do stredu a celé ešte raz preložíme . Dáme na papier na plech a pečieme pri 175 st.C asi 40-45 minúť. Po upečení ešte horúce potrieme roztopeným maslom a dobre posypeme práškovým cukrom.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies