Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. jan. 2019Kristína
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
24.12.2018 09:00 Gurmán
Štedrovečerné menu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
24.12.2018 09:00 Gurmán

Štedrovečerné menu



BRATISLAVA - Vianoce sú nielen o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa so širšou rodinou a priateľmi, ale tiež sviatkami dobrého jedla a pitia.


Kapustnica

 

Potrebné suroviny: 300 g kyslej kapusty, za hrsť sušených húb, 1 PL bravčovej masti, 1 PL hladkej múky, mletá červená paprika, rasca, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, 1 cibuľa, 2 menšie klobásy, údená šunka v sieťke, hovädzí bujón /asi 2 kocky/, petržlenová vňať

 

Príprava receptu: Najprv si uvaríme šunku. Šunku vyberieme a odložíme, vývar odložíme tiež /má ho byť 1,5-2 litra/. Na masti orestujeme cibuľku, pridáme múku, urobíme zápražku. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme ostatné koreniny, sušené huby a bujón. Zamiešame a pridáme kapustu. Nakoniec na vrch položíme klobásku v celosti a varíme 1/2 hodiny. Potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska, šunku na kocky asi 2 cm a vložíme do polievky. Ochutnáme a dokoreníme a nakoniec dáme petržlenovú vňať.

 

 

Šošovicová polievka

 

Potrebné suroviny: 500g šošovice, soľ, celé čierne aj nové korenie, bobkový list, sušené slivky, smotana

 

Príprava receptu: Všetko dáme variť okrem smotany. Keď je šošovica uvarená pridáme smotanu, kto chce polievku hustú môže pridať aj za lyžičku hladkej múky.

 

 

Zemiakový šalát

 

Potrebné suroviny: 7 ks zemiakov strednej veľkosti, 3 ks vajce, 1 cibuľa, 1 ks sterilizovaná zelenia (mrkva, hrášok) 330g, 3 ks väčšia kyslá uhorka, 1 ks majolenka (majonéza) 225g, nálev z kyslých uhoriek

 

Príprava receptu: Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Po uvarení ošúpeme. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Zeleninu môžeme použiť sterelizovanú, alebo si ju môžeme povariť. Mrkvu varíme v celku, po vychladnutí nakrájame na malé kocky, ako aj kyslé uhorky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a dáme variť do horúcej vody na 3 minúty (bude ľahšie stráviteľná). Scedíme. Suroviny necháme vychladnúť. Zemiaky a vajíčka si ošúpeme a pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty. Pridáme majonézu. Jemne premiešame a pridáme mrkvu s hráškom, cibuľu, uhorky. Prilejeme nálev z kyslých uhoriek. Šalát odľahčí a bude lahodnejší. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením mletým.

 

 

Vyprážaný kapor

 

Potrebné suroviny: 4 ks podkovičky z kapra, soľ, 4 dcl mlieko, hrubá múka, 2 ks vajce, 2 PL pivo, strúhanka, olej
 

Príprava receptu: Podkovičky umyjeme, posolíme, zalejeme mliekom a na 2 hodiny dáme na chladné miesto. Vyberieme, opláchneme studenou vodou, osušíme, mierne posolíme a obalíme v múke, vajciach rozšľahaných so soľou a pivom, v preosiatej strúhanke a na rozohriatom oleji vypražíme z oboch strán.

 

 

Štóla

 

Potrebné suroviny: 250 g tvarohu, 150 g masla, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor, 370 g hladkej múky, 1 a 1/2 balíka prášku do pečiva, 2 vajcia, hrsť pokrájaných sušených marhúľ, hrsť kandiz. pomarančovej kôry, hrsť hrozienok, 2 hrste sekaných orechov a 1 PL rumu

 

Príprava receptu: Všetky sypké suroviny zmiešame, pridáme všetko ostatné a dobre vypracujeme. Vyvaľkáme a poskladáme - ľavú aj pravú dlhšiu časť preložíme do stredu a celé ešte raz preložíme . Dáme na papier na plech a pečieme pri 175 st.C asi 40-45 minúť. Po upečení ešte horúce potrieme roztopeným maslom a dobre posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay, Facebook



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok