Ste vášniví hubári? Vieme, v ktorej časti Slovenska im mimoriadne praje počasie

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 09:20 • 2 min
Ste vášniví hubári? Vieme, v ktorej časti Slovenska im mimoriadne praje počasie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Pomerne vlhké a teplé počasie na severe Slovenska počas aktuálnej sezóny mimoriadne praje hubárom. Mykologička z Liptova Kristína Urbanová avizuje oproti minulému roku oveľa lepšiu hubársku sezónu.

slovakia

left justify in out

"Cez zimu a na jar bolo viac zrážok, aj teraz sme zažili celkom výdatné dažde, takže substrát je namoknutý. Myslím si, že na severe krajiny máme 'zarobené' na dobrú sezónu. Naopak, na dolniakoch pomaly ani nezačali rásť," povedala s tým, že počas letných prázdnin sa môže hubárom zdať, že si z lesa odniesli menej úlovkov. Urbanová ale pripomína, že v tomto období sú hory plné chatárov a dovolenkujúcich turistov.

 

Koncom júla sa už podľa nej zberačom núka pestrá paleta húb. "Rastú hríby smrekové, zrnito-hlúbikové známe ako modráky, rôzne druhy kozákov, začínajú plávky, v lese nájdeme tiež kuriatka, čo je veľmi dobrá huba aj pre amatérov, pretože tu nejaká možnosť zámeny nehrozí. Pre pôžitkárov rastú muchotrávky červenkasté, ale už sa objavujú aj muchotrávky tigrované, takže treba byť na pozore," upozornila mykologička.

 

Ľudia by podľa jej ďalších slov nemali zabúdať na to, že mnoho druhov húb je zákonom chránených a ich zber je zakázaný. "Verejnosť nie je v tejto veci dosť dobre informovaná. Málokto vie, že okrem chránených rastlín a živočíchov máme aj chránené huby. Hubárom, ktorí chodia do lesa pravidelne, odporúčam naštudovať si to. Vždy je lepšie byť informovaný," ozrejmila Urbanová.

 

Hubári už z praxe vedia, že druhá vlna prichádza na jeseň. "Tu, na severe, sme zvyknutí na výdatný september, tiež október a niekedy sa sezóna natiahne až na začiatok novembra," skonštatovala s tým, že všetko závisí od počasia.

 

Rady z oblasti mykológie a liečivých rastlín ponúkajú verejnosti každý pondelok až do konca októbra pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Hubári sa s nimi najčastejšie radia, či nazbierali huby jedlé, alebo nejedlé. "Ak si ľudia nie sú istí, či môžu svoje úlovky skonzumovať, je dobré sa poradiť s odborníkom," dodala známa liptovská mykologička.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies