Ste tak trochu infantilní? Podľa vedcov je to dobré pre vaše zdravie!

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 10:53 • 2 min
Ste tak trochu infantilní? Podľa vedcov je to dobré pre vaše zdravie!

Ak ste vo veku, kedy by sa od vás očakával serióznejší prístup k životu, no vy sa na to akosi stále necítite, nezúfajte! Možno tým podporujete svoje zdravie.

slovakia

left justify in out

Často počúvate od rodičov či priateľov frázu „Dospej už konečne!“ ? Cítite sa napriek svojmu veku stále tak trochu ako teenager? Hoci tým vaše okolie často opovrhuje vedzte, že pre vaše zdravie je to veľké plus. A to sa netýka len ľudí po tridsiatke, ale aj tých tesne pred šesťdesiatkou.

 

Doktorka Jeanyung Chey spolu so svojimi kolegami realizovala štúdiu, ktorej výsledky uverejnili vo vedeckom žurnáli Frontiers in Aging Neuroscience. Skupiny 59-ročných ľudí sa pýtali viaceré otázky týkajúce sa ich veku, zdravia, aktivít a životného štýlu. Nechýbala tu ani otázka, na koľko rokov sa cítia. Na základe takzvaného subjektívneho veku môže byť podľa vedcov odvodený aj celkový fyzický stav človeka.

 

Ukázalo sa, že tí, ktorí sa cítia na vek nižší, než aký reálne majú, sú v lepšej kondícii. Dokumentuje to  pozorovanie ich mozgu, kde sa odhalilo oveľa menej porúch súvisiacich so starnutím ako o ľudí, ktorí sa cítia staro. "Ak sa niekto cíti staršie, než v skutočnosti je, mohlo by to byť pre neho znamením, že má prehodnotiť svoj životný štýl, návyky a aktivity, ktoré môžu prispievať k starnutiu mozgu a prijať opatrenia na lepšiu starostlivosť oň," domnieva sa Chey.

 

Ak sa niekto cíti staro, je celkovo menej aktívny, čo má opäť dopad na jeho telo a zdravie. Ten, čo sa cíti mlado, púšťa sa do rôznych činností a podporuje svoju celkovú kondíciu, ale aj samotný mozog. Samozrejme, významnú úlohu v tomto zohráva aj vyvážená strava.

 

Byť sem-tam ako pubertiak teda nemusí byť také zlé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies