Sťažnosť proti väzobnému stíhaniu Jaroslava H. dnes bola postúpená na Najvyšší súd

NETKY.SK • 17 December 2020, 14:01 • 2 min
Sťažnosť proti väzobnému stíhaniu Jaroslava H. dnes bola postúpená na Najvyšší súd

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky má oddnes na stole sťažnosť podanú spolumajiteľom Penty.

slovakia

left justify in out

Sťažnosť spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. voči vzatiu do väzby je už na Najvyššom súde SR. Informovala o tom hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.
„Trestná vec obvineného Jaroslava H. napadla dnes do senátu 4T,“ uviedla.

 

Prípravné konanie

 

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala 4. decembra finančníka Jaroslava H. do väzby.

 

Spolu s ním poslala do väzby aj obvinenú manželku bývalého funkcionára Slovenskej informačnej služby Danu A. Jej manžel je vo väzbe od 26. novembra po tom, čo bol spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi zadržaný pri akcii Babylon.

 

Všetci traja sú obvinení z predaja materiálov Slovenskej informačnej služby týkajúcich sa kauzy Gorila a z následnej legalizácie tohto úplatku.

 

 

img

 

 

Zadržanie Jaroslava H.

 

Jaroslava H. zadržali 1. decembra, keď prišiel na plánovaný výsluch na policajné prezídium. V sprievode asi 30 kukláčov ho previezli do Petržalky, kde polícia prehľadala sídlo spoločnosti Penta v Digital Parku

 

Jednému z najbohatších Slovákov - Jaroslavovi Haščákovi v kauze Gorila uškodilo aj vlastníctvo médií.

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta, by mohol systematicky a sofistikovane usmerňovať vydavateľskú činnosť svojich médií na ovplyvňovanie svedkov.

 

Skonštatoval to súd, keď posudzoval návrh na väzobné stíhanie. Do úvahy bral aj úlohu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K.

 

 

img

 

 

„V tomto štádiu konania existuje dostatočne dôvodný záver, že obaja obvinení mali vyvíjať aktivity, ktorých hlavným cieľom bolo získavanie spravodajských informácií, pričom uvedené informácie mali ,zbierať‘, s cieľom následne ich využiť vo vlastný prospech,“ skonštatovala sudkyňa Pamela Záleská v uznesení zo 4. decembra.

 

Kauza Gorila 


V roku 2006 mal Ľubomír A. ako riaditeľ sekcie vnútornej bezpečnosti SIS získať dôverné informácie zo spravodajskej činnosti SIS, označené ako tzv. spis Gorila, týkajúce sa rôznej ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti členov finančných skupín, podnikateľov, štátnych úradníkov, politikov a iných osôb.

 

Tieto Ľubomír A.  najneskôr v septembri 2006 za úplatok vo výške 194 765 eur poskytol Haščákovi, ktorého údajnej trestnej činnosti sa tieto informácie týkali, čím sťažil jej objasnenie a vyšetrenie.


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies