Stavebný úrad Ružinov nekoná, stavebníci chcú náhradu škody milióny eur

NETKY.SK • 23 Október 2015, 14:01 • 2 min
Stavebný úrad Ružinov nekoná, stavebníci chcú náhradu škody milióny eur

BRATISLAVA - Nedodržiavanie zákonných lehôt pri vybavovaní podaní na stavebnom úrade v bratislavskej mestskej časti Ružinov môže vyjsť miestny úrad poriadne draho. Mestská časť má totiž na krku žalobu, v ktorej si stavebník uplatňuje z dôvodu nekonania stavebného úradu náhradu škody približne štyri milióny eur.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to dnes bratislavský mestský poslanec Ján Buocik s odvolaním sa na vyjadrenia ružinovského kontrolóra. Podľa Buocika však nejde o jediný prípad, sám vie o troch takýchto súdnych podaniach, ktoré by sa mohli dokopy vyšplhať až na sedem miliónov eur.
Problémy s vybavovaním podaní na ružinovskom stavebnom úrade spôsobuje nedostatočný počet pracovníkov i zložitý podpisový poriadok. Na stavebnom úrade sa tak nedarí dodržiavať zákonne lehoty pri vybavovaní potrebných povolení. Podľa zákona má totiž správny orgán rozhodnúť do 30 dní, pri závažných prípadoch do 60 dní.

 

"Kontrolór upozorňuje, že stav, v akom sa nachádza stavebný úrad v Ružinove a spôsob, akým vybavuje veci, je naďalej neudržateľný. Konštatuje, že za súčasného personálneho vybavenia a predpisového poriadku nemôže úrad takto fungovať. Podľa správy kontrolóra je potrebné okamžite prijať radikálne rozhodnutia, ktorými sa zvýši počet pracovníkov, zmení podpisový poriadok a zavedie sa evidencia spisov, aby sa nestalo, že tam ležia spisy, ktoré sú nevybavené pol alebo trištvrte roka," hovorí Buocik, ktorý sa pritom odvoláva na informáciu miestneho kontrolóra Günthera Furina predloženú miestnym poslancom na októbrovom zasadnutí.


Zdĺhavé vybavovanie na ružinovskom stavebnom úrade tak môže vyjsť mestskú časť poriadne draho. Buocik hovorí o troch stavebníkoch, ktorí si pre nečinnosť úradu nárokujú náhradu škody, dokopy môže ísť až o sedem miliónov eur. Presný počet žalôb by mal byť známy na novembrovom zasadnutí ružinovského zastupiteľstva. "Na poslednom miestnom zastupiteľstve sme schválili uznesenie o tom, aby na najbližšie zastupiteľstvo mestská časť pripravila materiál o tom, aké súdne spory sú vedené voči stavebnému úradu i aké súdne spory sú evidované na ministerstve dopravy, ktorý je vlastne ako zriaďovateľ preneseného výkonu štátnej správy miestneho stavebného úradu," vysvetlil ružinovský poslanec Martin Patoprstý.

 

Mestský poslanec Ján Buocik, ktorý v minulom volebnom období pôsobil na ružinovskom úrade ako vicestarosta, tvrdí, že v prípade uznania nároku na finančné odškodnenie pre stavebníkov by sa Ružinov mohol dostať do situácie, keď nebude schopný plniť si svoje základné povinnosti. Za posledné obdobie totiž musel Ružinov finančne pomôcť svojmu športovému klubu, vysporiadať sa s vyše miliónovým záväzkom Ružinovského podniku verejnoprospešných služieb a približne 1,3 milióna eur od mestskej časti vymáha aj Bratislavská vodárenská spoločnosť. Buocik zatiaľ nevie povedať, či v spore o uznanie náhrady škody už bolo rozhodnuté. No tvrdí, že o pochybení stavebného úradu Ružinov už rozhodol jeho nadriadený orgán - Okresný úrad Bratislava, v minulosti Krajský stavebný úrad.

 

"Dnes je to v polohe, že bolo zistené pochybenie stavebného úradu a čaká sa, aká bude výška škody, ktorú súd prizná stavebníkovi. Zaviazané bude v tomto ministerstvo dopravy, ktoré si však regresom toto uplatní voči mestskej časti Ružinov. V konečnom dôsledku akékoľvek pochybenie stavebného úradu a starostu Pekára, ako jeho šéfa, zaplatia Ružinovčania zo svojich daní," uzavrel Buocik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies