Stavebné práce na budúcom Múzeu holokaustu v Seredi sú už ukončené

NETKY.SK • 8 November 2015, 15:45 • 2 min
Stavebné práce na budúcom Múzeu holokaustu v Seredi sú už ukončené

SEREĎ - Stavebné práce na prvých dvoch barakoch Múzea holokaustu, ktoré má byť otvorené v Seredi v januári 2016, boli ukončené pred niekoľkými dňami.

slovakia

left justify in out

Múzeum sa teraz sústreďuje na umiestnenie expozície v objekte č. 1, ktorá poukáže na tragédiu Židov na Slovensku v rokoch 1938 až 1945 a na vybavenie objektu č. 5, určeného na krátkodobé výstavy a vzdelávacie stredisko.

 

Podľa slov vedúceho Múzea holokaustu Martina Korčoka boli stavebné práce vysúťažené na 1,9 milióna eur, prostriedky poskytol Regionálny operačný program. Súčasne sa pokračuje za finančnej podpory Ministerstva kultúry SR na prácach na ďalšom z barakov, kde bude umiestnená expozícia na pamiatku obetiam holokaustu a tých, ktorí Židom počas vojny pomáhali. Múzeum je situované v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora (z roku 1941), po vojne objekty až donedávna využívala armáda. V priebehu rokov 1942 až 1944 deportovali odtiaľ do koncentračných táborov viac ako 10.000 občanov židovskej národnosti. Odborní pracovníci Múzea židovskej kultúry v Bratislave, ktorého súčasťou múzeum v Seredi je, realizovali pre potreby novej stálej expozície dlhodobý výskum.

 

"V objekte č. 1 je už expozícia takmer hotová," povedal pre TASR Korčok. Snažili sa ju, ako dodal, vybudovať moderne, pútavo, aby na návštevníka zapôsobila predovšetkým emočne. K tomu môže prispieť napríklad náznak múru domu s autentickými nápismi z čias holokaustu ako "Žid je náš nepriateľ" či "Nebuď služobníkom Žida" a podobne. V baraku č. 5 bude ako prvá umiestnená krátkodobá výstava fotografií Martina Korčoka o priebehu budovania múzea. Slávnostné otvorenie je naplánované na 26. januára k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu s ohľadom na výročie oslobodenia koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

 

Pracovný tábor v Seredi mal v čase vzniku stolárske, textilné, klobučnícke, kožiarske a hračkárske dielne, kde Židia pracovali. Neskôr bol zmenený na zberný, s kapacitou 1200 osôb, často sa však v ňom tiesnilo v jednom čase aj 4000 ľudí. V prvej etape od marca do októbra 1942 odišlo z neho 57 železničných transportov. V druhej etape, po potlačení SNP, tam sústredili Židov, ktorí ešte zostali na území Slovenska. V tábore boli vystavení krutému zaobchádzaniu a vraždám. Posledný transport odišiel zo Serede 31. marca 1945 do Terezína. Sereď je jediné miesto, kde sa zachovali pôvodné objekty takéhoto tábora. V máji 2009 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies