Stavebné firmy očakávajú v tomto roku rast výkonov takmer o 4 %

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 13:42 • 2 min
Stavebné firmy očakávajú v tomto roku rast výkonov takmer o 4 %

BRATISLAVA - Po nepriaznivom minulom roku predpokladá 81 % slovenských stavebných spoločností v tomto roku zvýšenie výkonov odvetvia v priemere o 3,8 %. Veľké stavebné firmy očakávajú rast produkcie o 4,9 % a spoločnosti zamerané na inžinierske stavby o 3 %.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku predpovedajú stavebné firmy zvýšenie výkonov v priemere o 2,4 %. Spoločnosti v pozemnom staviteľstve predikujú rast objemu prác o 2,7 % a inžinierske firmy o 1,5 %. Vyplýva to z prvej tohtoročnej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a. s., Ladce.

Obchodný riaditeľ spoločnosti Doprastav, a.s. Ján Záhradník považuje za jeden z kľúčových faktorov pre vývoj stavebného trhu v tomto roku verejné a súkromné investície do vybudovania strategického parku v Nitre. Za ďalšie faktory označil prístup koncesionára pre výstavbu a prevádzku úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 pri Bratislave k domácim stavebným firmám, ako aj k určeniu cien rozhodujúcich objektov tohto projektu, a tiež schopnosť obstarávateľov pripraviť dostatočnú ponuku prác pre stavebné firmy. "Predpokladám, že prvý faktor bude mať výrazne pozitívny vplyv na vývoj trhu, u ďalších dvoch faktorov som skeptickejší, očakávam negatívny dopad," dodal Záhradník.

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav - SK, a. s., Marián Moravčík vďaka rozbehnutiu výstavby troch diaľničných projektov a výstavby bratislavského obchvatu očakáva v tomto roku nárast stavebnej výroby o 10 až 15 %. Kľúčové na stavebnom trhu podľa neho bude to, ako sa stavebné firmy vyrovnajú s takým objemom prác. "Je možné, že na trhu začnú chýbať niektoré profesie odborných zamestnancov, respektíve, že firmy budú musieť vynaložiť viac finančných prostriedkov na získanie kvalifikovanej pracovnej sily, ale aj na nákup či prenájom technológií," povedal Moravčík.

Kľúčovou v tomto roku bude podľa riaditeľa Váhostavu aj skutočnosť, či sa štátu ako najväčšiemu investorovi podarí rozpracovať a začať obstarávanie na nové dopravné projekty, ktoré by zabezpečili dostatok výrobnej náplne aj na ďalšie roky. "Zároveň, už teraz je nutné začať sa zaoberať otázkou, čo bude v nasledujúcich rokoch, keď štát spotrebuje posledné finančné prostriedky z európskych fondov, akým spôsobom potom zabezpečí financovanie budovania dopravnej infraštruktúry," uviedol Moravčík.

Stavebné spoločnosti s rastom objemu práce očakávajú aj zvýšenie tržieb v tomto roku v priemere o 4,2 % a v nasledujúcom roku o 3 %. Veľké stavebné firmy predpokladajú v tomto roku nárast tržieb o 6,1 %. Udržať ceny svojich prác na rovnakej úrovni ako doposiaľ chce 63 % spoločností, zvyšovanie cien v priemere o 6 % avizuje 36 % firiem a iba zanedbateľné minimum firiem plánuje ceny znižovať. 

Riaditeľ spoločnosti Tebau, spol. s r. o., Karol Rýznar si myslí, že v prvom polroku tohto roku bude všetko v poriadku. "Postupne v druhom polroku očakávam prepuknutie problémov v stavebných firmách z dôvodu zakontrahovania neziskových stavieb. Postihnuté budú firmy, ktoré nemajú riadne optimalizované náklady stavieb," upozornil Rýznar.

Obchodný riaditeľ spoločnosti REMESLO stav, s. r. o., Marián Hybler očakáva podobný vývoj ako v roku 2016. "Väčší impulz môže priniesť iba väčšie čerpanie eurofondov na infraštruktúru a príchod ďalších veľkých priemyselných investorov alebo zníženie DPH na stavebné práce," uviedol Hybler.

Stavebné spoločnosti majú aktuálne zazmluvnené zákazky na takmer šesť a pol mesiaca dopredu, pričom pre 49 % z nich ide o rovnaký stav ako v minulom roku. Viacej zákaziek v medziročnom porovnaní má 24 % a menej 27 % firiem. Výrazne lepšie si vedú veľké stavebné spoločnosti, ktoré majú zazmluvnené zákazky na takmer deväť mesiacov. Kapacity stavebných spoločností boli v prvom štvrťroku využité na 75 %, najviac to bolo v pozemnom staviteľstve (81 %) a najmenej pri inžieirskych stavbách (61 %).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies