Stavebné firmy budú zvyšovať platy, prepúšťanie podľa žiadnej zo strán nehrozí

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 16:00 • 2 min
Stavebné firmy budú zvyšovať platy, prepúšťanie podľa žiadnej zo strán nehrozí

BRATISLAVA - Zamestnanci v stavebníctve by si od septembra mohli na výplatnej páske prilepšiť.

slovakia

left justify in out

Stavebné firmy s viac ako 20 zamestnancami budú musieť na základe novely zákona o kolektívnom vyjednávaní z dielne rezortu práce, ktorá umožňuje rozšírenie pôsobnosti kolektívnej zmluvy na všetky spoločnosti v odvetví, zvýšiť tarifné mzdy v priemere o 4,4 %. Zamestnávatelia, odborári ani ministerstvo sa neobávajú, že by povinný nárast platov spôsobil vo firmách prepúšťanie.
     

Dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, uzatvorenej medzi Integrovaným odborovým zväzom (IOZ) a Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) na roky 2012 až 2015, zaručuje zamestnancom v stavebníctve minimálnu hrubú mzdu 352 eur mesačne v prvej tarifnej triede a minimálne 726 eur v najvyššej triede. Priemerný plat zamestnanca v tomto sektore bol v prvom štvrťroku tohto roka 566 eur, vďaka čomu je na chvoste v národnom hospodárstve.
     

Úprava taríf je už od marca záväzná pre 104 členov ZSPS, ktorí majú spolu zhruba 10.000 zamestnancov. Rozšírenie by sa podľa odhadov prezidenta zväzu Zsolta Lukáča mohlo dotknúť ďalších približne 45.000. Informácie od firiem o hrozbe znižovania stavov zatiaľ nemá. "Je veľmi ťažké zodpovedne predpovedať vplyv rozšírenia kolektívnej zmluvy v súčasných meniacich sa podmienkach vývoja stavebníctva na Slovensku. Máme však za to, že s odborármi zmluvne dohodnuté podmienky predstavujú obojstranne vyvážený kompromis," povedal Lukáč.
     

"V princípe 80 až 90 % zamestnávateľov sú zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú menej ako 20 zamestnancov. Tieto obavy sú teda bezpredmetné," uviedol pre TASR hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. "Podľa našich vedomostí by predmetné rozšírenie nemalo zasiahnuť zamestnávateľov, či už menších alebo tých, ktorí zamestnávajú nad 20 zamestnancov," reagovala predsedníčka odborového zväzu Marta Brodzianska. "Mnohí samotní zamestnávatelia hodnotia ako problém nie zvyšovanie miezd, pretože sú si vedomí, že zamestnanca za prácu treba ohodnotiť, ale viac bojujú s vymožiteľnosťou práva či platobnou neschopnosťou," dodala.
     

Opačný názor má riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, ktorý to označil za úder pod pás od vlády. "Päť rokov zaznamenávalo stavebníctvo prudké poklesy, firmy sú v zlom finančnom stave. Práve tento rok bol pre ne rokom, keď sa mohli nadýchnuť, aspoň čiastočne zastabilizovať svoju ekonomickú situáciu a budúci rok mohli pomýšľať na odrazenie odo dna. Zvýšenie mzdových nákladov bude znamenať zlú finančnú situáciu v rezorte ako takom, môže to ohroziť aj termíny výstavby diaľnic či železníc. Firmy nebudú schopné platiť svoje záväzky," domnieva sa bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona