Stavebná komora SR žiada od vlády nový stavebný zákon, jeho starú verziu odmieta

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 16:17 • 2 min
Stavebná komora SR žiada od vlády nový stavebný zákon, jeho starú verziu odmieta

BRATISLAVA – Vláda by mala prijať úplne nový stavebný zákon a nevracať sa k starej verzii jeho návrhu, ktorú bývalý šéf rezortu výstavby Ján Počiatek (Smer-SD) v septembri minulého roka stiahol z rokovania parlamentu.

slovakia

left justify in out

Presvedčená je o tom Stavebná komora Slovenskej republiky (SKSR). Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR pod novým vedením plánuje z pôvodne pripraveného znenia zákona vychádzať, no chcelo by ho ešte vylepšiť.

 

Stavebná komora pripomenula, že rezortné ministerstvo v minulom volebnom období pripravovalo návrh stavebného zákona tri roky. Zároveň poukázala na to, že už vlani proti tejto verzii protestovali mnohí odborníci a organizácie zo stavebného sektora, pretože ju vnímajú ako nekoncepčnú a neschopnú vyriešiť problémy v stavebníctve.

 

Stiahnutý zákon, ktorý jeho autori nazývali úplne novým, považuje komora za kompiláciu starej neschválenej verzie z roku 2006 a 33 noviel k pôvodnému zákonu z roku 1976. „Vtedajšie ministerstvo proklamovalo ako najdôležitejší problém stavebníctva čierne stavby a ich tvrdé postihovanie, čo tvorí sotva 1 až 2 % všetkých problémov vo výstavbe. Návrh zákona účinne neriešil ani skrátenie a zjednodušenie stavebného konania hlavne pre výstavbu rodinných domov, ktoré sa od neho požadovalo,“ zdôraznil prezident SKSR Ivan Pauer.

 

Celú koncepciu pôvodného návrhu zákona označil za nelogickú, nesystémovú, nezrozumiteľnú a problematicky realizovateľnú v praxi a je podľa neho veľkou chybou vracať sa k starej verzii. „Je čas prestať experimentovať v stavebnej legislatíve a pripraviť naozaj nový funkčný poriadok, s novými ľuďmi nezaťaženými dvoma verziami starého komplikovaného a nefunkčného návrhu,“ domnieva sa Pauer.

 

Rezort výstavby v reakcii uviedol, že pri tvorbe stavebného zákona sa chce zamerať na zjednodušenie procesov pri povoľovaní stavieb a na zvýšenie stavebnej disciplíny pri ich uskutočňovaní. „Návrh stavebného zákona z predchádzajúceho vládneho obdobia bude do istej miery použitý, ale určite máme záujem v spolupráci s odborníkmi ho v určitých oblastiach ešte vylepšiť,“ potvrdil pre TASR komunikačný odbor MDVRR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies