Stavbári očakávajú nárast výkonov skoro o päť percent

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:21 • 2 min
Stavbári očakávajú nárast výkonov skoro o päť percent

BRATISLAVA - Stavebný sektor by mal v tomto roku zvýšiť výkony v priemere o 4,7 % a v budúcom o 4,6 %. Veľké stavebné spoločnosti, naopak, ako jediné očakávajú tohtoročný pokles produkcie o 1,7 %.

slovakia

left justify in out

Tržby v odvetví v aktuálnom roku by sa mali zvýšiť o 5,3 % a v nasledujúcom o 3,7 %. Stavebné firmy majú vyťažené svoje kapacity v priemere na 85 % a majú zazmluvnené zákazky na sedem a pol mesiaca.

 

Viac než tretina spoločností sa však obáva, že nebudú mať v tomto roku dostatok kapacít, keďže im chýba tretina zamestnancov. Vyše polovica spoločností je so súčasným počtom zamestnancov spokojná. Vyplýva to z druhej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva vypracovanej spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a. s. Ladce. Výsledky analýzy predstavili vo štvrtok na tradičnom stretnutí lídrov slovenského stavebníctva.


Pokračujúci nárast výkonov stavebníctva takmer o päť percent predpokladá 82 % riaditeľov oslovených firiem.

 

"Ich predikcie sú tak pozitívnejšie než pri predchádzajúcom prieskume, kedy predpovedali rast výkonu sektora o 3,7 %. Podarilo sa oživiť pozemné staviteľstvo, ktoré vychádza hlavne z privátnych investícií. To slovenskému stavebníctvu pomôže celkovo udržať kladné čísla aj napriek poklesu, ktorý čaká inžinierske staviteľstvo v tomto roku," uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

 

V prvom štvrťroku tohto roka sa stavebná produkcia zvýšila medziročne o 10,4 % na 874 mil. eur.

 

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely stavbárov informoval, že stavebníctvo má pomerne významnú úlohu v programovom vyhlásení vlády. Za prioritu označil dokončenie úsekov na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Košicami, keďže sa stavia už štyridsať rokov.

 

"Máme historickú príležitosť dostavať tú diaľnicu a pokračovať ďalej. Zrýchliť procesy a projekty, ktoré sú naštartované," povedal Brecely.

 

Za významnú investíciu v Bratislave a okolí zhruba za jednu miliardu eur označil výstavbu úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. "Rovnako sa v programovom vyhlásení venujeme rýchlostným komunikáciám, ktoré budú zabezpečovať rozvoj regiónov. Prídu investori do regiónov a zabezpečia, aby ľudia neodchádzali," uviedol minister s tým, že stavebníctvo môže pomáhať riešiť tieto problémy. Je presvedčený, že stavbári budú mať dosť práce.


Medzi prioritami ministerstva dopravy a výstavby je aj príprava nového návrhu stavebného zákona. Súčasný s mnohými novelami má už totiž štyridsať rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona