Stavbári objavili pri rekonštrukcii synagógy unikátnu listinu

NETKY.SK • 23 Marec 2011, 08:16 • 2 min
Stavbári objavili pri rekonštrukcii synagógy unikátnu listinu

Stavbári objavili pri rekonštrukcii synagógy unikátnu listinu

slovakia

left justify in out

img

Unikátny originálny dokument potvrdzujúci začiatok výstavby synagógy v Leviciach našli stavební robotníci pri vykonávaní rekonštrukčných prác.  Listina pochádzajúca z roku 1883 bola vložená v sklenenej lekárnickej dóze. „Stavbári čistili 15. marca spodnú časť synagógy. Pri týchto prácach zbadali fľašu, ktorú odovzdali majstrovi. Po jej otvorení sme v dóze našli listinu, ktorá tam bola vložená pri položení základného kameňa výstavby synagógy. Je v značne poškodenom stave, no naši reštaurátori si s tým poradia,“ uviedla archeologička Tekovského múzea v Leviciach Margaréta Pölhös. Mimoriadne hodnotný dokument zostane podľa jej slov v zbierkovom fonde Tekovského múzea, ktoré ho neskôr plánuje vystaviť. Jedna kópia dokumentu zostane zamurovaná na pôvodnom mieste nálezu.
      V sklenenej lekárnickej dóze boli spolu s listinou vložené dve mince. „Vložili tam desaťgrajciarnik a hodnotnú mincu, Franca Jozefa, 22 karátové zlato. Ale ani tieto dve mince nie sú také vzácne, ako samotná listina,“ tvrdí Pölhös. Text dokumentu v maďarskom jazyku je písaný rukou a potvrdzuje, že základný kameň synagógy bol položený 24. apríla 1883. Listinu podpísali vtedajší najvyšší rabín v Leviciach, primátor, riaditelia škôl a zástupcovia cirkevných obcí. Podľa doterajších odhadov bola synagóga postavená v 50-tych rokoch 19. storočia. Mala dva obelisky a cibuľové veže. Po roku 1900 počas rekonštrukcie boli obelisky odstránené a veže zväčšené. Na priečelí vznikla bohatá plastická výzdoba, nad ktorou je mramorová doska s prikázaniami v hebrejčine. Historici už v minulosti predpokladali, že v základoch synagógy sa nachádza pamätná listina s informáciami o staviteľoch a dobe vzniku. Po odsune obyvateľov židovskej národnosti v povojnových rokoch prestala synagóga slúžiť na liturgické účely. Po druhej svetovej vojne sa istý čas využívala aj ako sklad nábytku.
      Čiastočná rekonštrukcia kultúrnej pamiatky sa začala po roku 1984, nebola však ukončená. Dlhé roky objekt chátral, mal silne poškodenú omietku a na viacerých miestach zatekala strecha. V máji minulého roka začalo Mesto Levice s rekonštrukciou. Projekt transformácie nehnuteľnej kultúrnej pamiatky na centrum kultúry v meste Levice schválilo Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci regionálneho operačného programu. Z celkových nákladov vo výške takmer 1,6 milióna eur predstavuje nenávratný finančný príspevok z eurofondov 95 percent, zvyšných päť percent spolufinancuje Mesto Levice. "O obnovu tejto kultúrnej pamiatky sa mesto neúspešne usilovalo už od roku 1985. S myšlienkou záchrany a ďalšieho využitia kultúrnej pamiatky sme prišli v roku 2004. Podali sme tri projekty na záchranu, úspešný bol až tento posledný," uviedol primátor Levíc Štefan Mišák. Po rekonštrukcii bude objekt v čo najväčšej miere kopírovať originálnu stavbu. "V interiéri sa nachádzajú torzá fresiek. Tieto pôvodné fresky zakonzervujeme, synagóge dodajú zvláštnu neopakovateľnú atmosféru," skonštatoval projektant stavby Ján Bahna. V prístavbe objektu, v časti tzv. židovskej školy bude vybudované zázemie pre hlavný objekt. "Vznikne komplexné centrum, zachránia sa obidva objekty. Pôvodný vzhľad synagógy a moderne riešená prístavba vytvoria zaujímavý celok," zhodnotil Bahna. Podľa primátora sa bude objekt využívať na galerijné, kultúrno-spoločenské a osvetové účely. Najväčším prínosom bude vznik galérie so stálou expozíciou slovenského výtvarného umenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies