Stavbári buldozérmi zničili pyramídu mayskej civilizácie!

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 09:18 • 2 min
Stavbári buldozérmi zničili pyramídu mayskej civilizácie!

BELIZE CITY - Stavebná spoločnosť rýpadlami a buldozérmi takmer do základov zničila jednu z najväčších pyramíd mayskej civilizácie v Belize, pričom kamenný materiál zo starodávnej pamiatky použila na výstavbu cesty. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ belizského archeologického ústavu Dr. Jaime Awe uviedol, že zničenie pamiatky odhalili koncom minulého týždňa. Zo stavby údajne zostala stáť iba malá časť stredu. Awe neskrýval svoje znechutenie nad deštrukciou.

Pyramída sa nachádzala na archeologickej lokalite Nohmul z predkolumbovských čias vo východnej časti Yucatánskeho polostrova. Spolu s ňou zničili aj blízku chrámovú plošinu. Pamiatky boli staré približne 2300 rokov.

Na fotografiách zvyškov stavby je vidno ruiny klasického mayského oblúku, ako aj ďalších zborených častí. Hoci je nohmulský komplex situovaný na súkromných pozemkoch, belizské zákony stanovujú štátnu ochranu pre akúkoľvek predhispánsku pamiatku v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies