Stavba zeleného mostu pre zver nad D2 bude stáť 7 mil. eur

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:30 • 2 min
Stavba zeleného mostu pre zver nad D2 bude stáť 7 mil. eur

BRATISLAVA - Stavba zeleného mosta nad diaľnicou D2 pri obci Moravský Svätý Ján v okrese Senica bude stáť 5,98 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 7,18 mil. eur vrátane dane.

slovakia

left justify in out

 Ekodukt bude slúžiť pre migrujúcu zver, čím by sa mal obmedziť jej vstup na diaľnicu a znížiť prípady kolízií s autami. Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vybrala za zhotoviteľa prác skupinu na čele so spoločnosťou Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. Bratislava (predtým ZIPP Bratislava, spol. s r. o.) vo verejnej súťaži, v ktorej dostala päť ponúk. Druhým členom združenia je bratislavská firma Tubau, a.s.

 

Vyplýva to z výsledku tendra vyhláseného vlani v novembri. Predpokladaná cena prác plánovaných na desať mesiacov bola 9,51 mil. eur bez dane, zmluvná cena má tak podiel 62,9 %. Projekt bude spolufinancovaný z peňazí Európskej únie cez Operačný program Doprava. Stavebnotechnický dozor pre projekt stavby zeleného mosta bude vykonávať firma Bung Slovensko, s. r. o. za 137,25 tis., predpokladaná cena bola 280 tis. eur bez dane. Zákazku získala vo verejnej súťaži, v ktorej predložilo ponuky päť uchádzačov. 

 

"Stavba zeleného mosta je súčasťou projektu Alpsko-karpatského koridoru v rámci cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Rakúsko. Navrhovaný zelený most bude mať pozitívny vplyv na prepojenosť európskeho migračného koridoru Alpy - Karpaty, pričom sa prepoja slovenské a rakúske populácie cieľových skupín živočíchov - srnec hôrny, jeleň obyčajný, jazvec lesný, líška hrdzavá, vlk dravý, rys ostrovid, diviak lesný a medveď hnedý," oznámili diaľničiari. 

 

Konštrukcia premostenia je navrhnutá tak, aby bolo možné v budúcnosti upraviť diaľnicu zo súčasných štyroch na šesť pruhov bez zásahov. Po vybudovaní nosnej konštrukcie ekoduktu a hydroizolačných prácach bude ekodukt zasypávaný. Na povrchu zásypu sa uskutočnia vegetačné úpravy a v čelách ekoduktu bude vybudovaná protihluková clona, slúžiaca aj ako ochrana proti oslneniu zveri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies