Stav zraneného v rýchlovlaku vyvoláva obavy, ale jeho život nie je ohrozený

NETKY.SK • 25 August 2015, 12:19 • 2 min
Stav zraneného v rýchlovlaku vyvoláva obavy, ale jeho život nie je ohrozený

PARÍŽ - Zdravotný stav Frankoameričana postreleného minulý piatok pri zmarenom útoku v rýchlovlaku Thalys naďalej vyvoláva obavy. S odvolaním sa na ošetrujúcich lekárov o tom dnes informovala francúzska spravodajská televízia BFMTV.

slovakia

left justify in out

Nemocnica v Lille, kde je Mark Moogalian hospitalizovaný, však vo svojom komuniké, zverejnenom v pondelok večer, ubezpečila, že jeho život nie je bezprostredne ohrozený. Jeho zranenie si však vyžaduje multidisciplinárnu liečbu. Zranený 51-ročný muž je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti po zásahoch strelou z pištole, ktorou bol vyzbrojený útočník. Primár oddelenia urgentnej medicíny Patrick Goldstein novinárov informoval, že u zraneného došlo v noci po útoku ku krvácaniu do pľúc, čo si vyžiadalo okamžitý chirurgický zákrok v plnej narkóze.

 

Goldstein označil Moogaliana za "ozajstného hrdinu", keďže podľa jeho výpovede to bol práve on, kto útočníkovi vytrhol z rúk samopal typu Kalašnikov, čím zrejme zabránil masakru na palube vlaku smerujúceho z Amsterdamu do Paríža.
V súvislosti s tým Goldstein vyjadril počudovanie nad tým, že Moogaliana v nemocnici nenavštívil žiaden predstaviteľ vedenia krajiny, aby ocenil jeho odvahu pri ochrane životov spolucestujúcich.


Podľa Goldsteina sú Moogalianove zásluhy na odvrátení hroziacej tragédie rovnaké ako v prípade štvorice mužov, ktorých v pondelok v Elyzejskom paláci francúzsky prezident Francois Hollande vymenoval za rytierov Čestnej légie. Lekár uviedol, že pacientovi tlmočili výňatky z Hollandovho príhovoru, ktoré sa ho bezprostredne týkali.


Podľa vyhlásenia Elyzejského paláca z pondelka Hollande udelí zranenému Frankoameričanovi vysoké štátne vyznamenanie hneď po tom, ako to dovolí jeho zdravotný stav.


Elyzejský palác okrem toho spresnil, že vysoké štátne vyznamenanie bude udelené aj mladému Francúzovi, ktorý si neželá zverejniť svoju totožnosť a ktorý sa ako prvý pokúsil zabrániť útoku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies