Stav svetovej ekonomiky sa zlepšuje, kríza však ešte zažehnaná nie je

NETKY.SK • 7 September 2013, 08:59 • 2 min
Stav svetovej ekonomiky sa zlepšuje, kríza však ešte zažehnaná nie je

PETROHRAD - Situácia svetovej ekonomiky sa zlepšuje, no je príliš skoro na tvrdenie, že kríza je už zažehnaná. V súčasnosti sú to totiž zasa rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré čelia rastúcim výkyvom. Uviedli to predstavitelia G20 na summite v Petrohrade. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V záverečnom komuniké predstavitelia G20 prisľúbili, že budú aj naďalej pokračovať v spolupráci a koordinácii krokov s cieľom podporiť tvorbu nových pracovných miest, rast ekonomiky a dostať dlh na udržateľnú úroveň.

Lídri štátov G20 zároveň pripustili, že niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky sa v súvislosti s plánmi americkej centrálnej banky Fed dostali do ťažkostí. Výsledkom je, že zatiaľ čo v roku 2009 bola skupina G20 v súvislosti s reakciou na nastupujúcu krízu zjednotená, teraz čelí trojrýchlostnému zotavovaniu. Ekonomika USA rast postupne zrýchľuje, Európa sa vymaňuje z krízy, no rozvíjajúce sa ekonomiky čelia otrasom potom, ako Federálny rezervný systém (Fed) oznámil, že už tento rok plánuje začať obmedzovanie programu nákupu dlhopisov. To viedlo k prepadu kurzu niektorých mien ako brazílsky real či indická rupia.

Krajiny zoskupenia známeho ako BRICS sa preto dohodli na založení fondu určeného na stabilizáciu mien poškodených plánmi Fed. Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika oznámili, že do fondu na podporu mien investujú celkovo 100 miliárd USD (76,24 miliardy eur). Najviac prispeje Čína, ktorá do fondu plánuje vložiť 41 miliárd USD. Brazília, India a Rusko prisľúbili, že poskytnú po 18 miliárd USD a Juhoafrická republika prispeje sumou 5 miliárd USD.

To je však stále málo. Navyše, suma je menšia, než sa pôvodne očakávalo (240 miliárd USD). Okrem toho ani fond s menším kapitálom nezačne tak skoro fungovať. Podľa ruského ministerstva financií je totiž potrebné ešte dotiahnuť technické detaily.

Najnovší vývoj však na druhej strane priniesol určité zlepšenie pozície európskych lídrov. Postupné oživovanie ekonomiky Európy a nástup problémov v krajinách ako India umožnili, že po troch rokoch pod paľbou sa európskym predstaviteľom na summite omnoho lepšie dýchalo. Ako povedal predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, na tohtoročnom summite G20 to už neboli európski politici, na ktorých sa zameriavala všetka pozornosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona